Ковчег Мойсея зберігається в Ефіопії?

Одна з основних святинь Старого Завіту — Ковчег Мойсея, яка вважається зниклою після зруйнування Єрусалима в 6 ст. до Різдва Христового, — насправді досі зберігається в Ефіопії. Принаймні так вважають християни цієї країни, які вірять що саме ця святиня захищає і оберігає їхню країну. Підтвердженням думки про те, яким чином Ковчег, де зберігалися Скрижалі із Десятьма Божими Заповідями, опинився у Північно-Західній Африці, мешканці Ефіопії вважають стародавній переказ — настільки ж правдоподібний, як і бездоказовий. Ефіопські християни, що належать до місцевої православної (нехалкідонської) Церкви, вірять, що дерев’яна скринька, покрита золотом і прикрашена зображеннями херувимів, із старовинного ефіопського міста Аксум, — і є тим легендарним Ковчегом, де зберігалися Скрижалі із Десятьма Заповідями, даними Мойсеєві на горі Синай.

За давнім переказом, Ковчег перевіз до Ефіопії Менелик, син царя Соломона і цариці Савської. Коли Менелик став дорослим, він відвідав Єрусалим, викрав там святиню і привіз її в Аксум, де заснував нове царство. Розквіт Аксумського царства, яке простягалося аж до Блакитного Нілу, тривав з 1-го по 9-те століття нашої ери, а його правителі носили титул «цар царів». Ефіопські імператори, які правили країною до революції 1974 року, вели свій родовід від Менелика. Зі своєї сторони, вчені змушені визнати, що незважаючи на стародавність і правдоподібність цієї легенди, будь-яких документальних її підтверджень досі знайдено не було. Крім того, розповідає засновник Інституту ефіопських досліджень Річард Панкхерст, хоча ця країна прийняла християнство ще в 4 ст., легенда про Ковчег поширилась лише у 12 ст., коли єгипетські правителі почали заявляти про себе як про спадкоємців царя Соломона.

Незважаючи на документальну бездоказовість цієї легенди, прості ефіопи щиро вірять у те, що в Аксумі зберігається справжній Ковчег Завіту, який як тут вважають, оберігає цілу країну від лиха. Саме завдяки Ковчегу, вірять вони, Ефіопія залишилась єдиною африканською країною, що уникла колонізації (якщо не брати до уваги п’ятирічний період італійської окупації в 1936-41 роках). У найбільш шанований тут празник Богоявління у всіх церквах влаштовують урочисті хресні ходи, під час яких віруючі несуть дерев’яні скрижалі, що символізують Скрижалі Завіту.

З.К.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.