«ЦЕРКВА СЬОГОДНІ — ЧЕРЕЗ СВЯТИНІ ДО ДОСКОНАЛОСТІ»:У ЛЬВІВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ІМ. ІВАНА ФРАНКА ВІДБУЛАСЯ НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

Копія Туринської Плащаниці, яка прибула до Львова 28 вересня 2002 року, стала причиною низки заходів. Першим таким дійством був процесійний хід вулицями нашого міста, у якому взяли участь тисячі вірних. Крім того були проведені дві прес-конференції та круглий стіл в редакції газети «Високий замок». Ще одним заходом, який не можна залишити поза увагою, стала наукова конференція «Церква сьогодні — через святині до досконалості», яка проходила у стінах Львівського національного університету імені Івана Франка з нагоди першої річниці віднайдення митри Андрея Шептицького та прибуття до Львова копії Туринської Плащаниці.

Організаційний комітет з проведення конференції запросив до Дзеркального залу університету провідних богословів та науковців. Голова оргкомітету п. Андрій Юраш так окреслив мету конференції: «На належному науковому рівні замислитися над тим, яку роль святині відігравали в історії Церкви і яку роль вони можуть відігравати сьогодні для піднесення і утвердження цінностей християнської цивілізації».

З вітальним словом до учасників конференції звернулася Проректор з навчальної роботи Львівського національного університету п. Марія Зубрицька. Відтак присутніх привітав Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. Глава УГКЦ говорив про технічний прогрес, який привів людину до гордості і зарозумілості. Людина думала, що вона може панувати над матерією. Але це виявилось не так, і тому привело до цілковитої зневіри у вартості матерії. «А сьогодні, — продовжив Блаженніший Любомир, — ми хочемо проаналізувати вартість матерії, яку називаємо святинею і це має своє виправдання».

Згодом було зачитано вітання від голови Львівської обл-держадміністрації п. Мирона Янківа. Учасників конференції також привітали представники Римо-Католицької Церкви, Української Православної Церкви Московського Патріархату, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Авто-кефальної Православної Церкви та Вірменської Апостольської Церкви. Вітальні промови виголосили також секретар Апостольського візитатора для греко-католиків Білорусі о. Олександр Сапунко та о.-магістр Владислав Завальнюк, який найбільше спричинився до виготовлення копії Туринської Плащаниці для християн Білорусі (якраз ця копія тепер перебуває у Львові).

Відтак було заслухано виступи о. Бориса Ґудзяка, ректора УКУ та ЛБА, п. Андрія Пашука, завідувача кафедри ЛНУ імені Івана Франка, о. Петра Паньківа, члена наукового комітету з перевезення копії Туринської Плащаниці, п. Михайла Тявловського, заслуженого діяча науки Республіки Білорусь, п. Андрія Юраша, доцента ЛНУ, п. Людмили Булгакової, наукового співробітника Інституту етнографії і художнього промислу, п. Олега Турія, директора Інституту історії Церкви УКУ, п. Олександра Целуйко, викладача ЛНУ та п. Андрія Васьківа, заступника декана філософського факультету ЛНУ. Після загальної дискусії та обміну думками заключне слово виголосив о. Роман Кравчик, голова Організаційного комітету з перевезення копії Туринської Плащаниці в Україну. Він подякував учасникам і організаторам наукової конференції «Церква сьогодні — через святині до досконалості» за плідну працю.

Конференція завершилася невеличким концертом чоловічого вокального ансамблю «Орфей».

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.