Затверджено декрет про беатифікацію матері Терези Калькуттської

Дивом, якому слід завдячувати небес-ному патронату матері Терези Калькутт-ської, було визнано випадок зцілення від туберкульозу індійської жінки Моніки Безра. Таке рішення ватиканської Конг-регації канонізації святих зробить мож-ливим беатифікацію, тобто проголошення матері Терези блаженною, вже в най-ближчий час.

20 грудня офіційно оголошено декрет про беатифікацію відомої на цілий світ калькуттської подвижниці, яка присвятила все своє життя служінню найбіднішим і найупослідженішим членам суспільства.

Сам процес беатифікації і канонізації — тобто проголошення у лику святих — дуже непростий і тривалий. За правилами, він не може розпочатися раніше, аніж мине 5 років від дня смерті кандидата на прославу. До речі, щодо матері Терези у цьому пункті було зроблено виняток — офіційний збір доку-ментів і свідчень з метою її майбутньої канонізації було розпочато всього через два роки після смерті. Дозвіл на прискорення процесу надав особисто Папа Римський Іван Павло II з огляду на те, що харизматичність постаті матері Терези була очевидною і чимало людей у всьому світі ще за життя вважали її святою.

Основним підтвердженням доброчес-ності кандидата вважається факт диво-вижного зцілення людини, стан якої вва-жався безнайдійним з медичної точки зору. Головна умова — щоб одужання, яке на-ступило після молитовного звернення до кандидата, було раптовим, цілковитим і не мало наукового пояснення. Після того, як назбирається достатня кількість доку-ментальних підтверджень щодо виня-ткового характеру християнських чеснот кандидата, документи передаються з єпар-хіального рівня у вищу церковну інстанцію.

У православних Церквах прерогатива канонізації належить помісним Священним Синодам, а у католицькій Церкві для цієї мети діє спеціальна Конгрегація у справі святих. Ця інституція ще раз перевіряє всі дані щодо життєпису кандидата, а головне — скликає безсторонню медично-тео-логічну комісію, яка ретельно перевіряє достовірність факту дивовижного зцілення важкохворої людини, після чого підтвер-джує або спростовує його. У випадку підтвердження, як це сталося стосовно матері Терези, оголошується декрет про наступну беатифікацію кандидата.

Процедура беатифікації матері Терези відбудеться 19 жовтня 2003 року.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.