Папу Івана Павла II висунутона здобуття почесного звання «Європеєць року»

Папу Івана Павла II висунуто

на здобуття почесного звання «Європеєць року»

Це звання присуджується щорічно англомовною газетою «Голос Європи», що видається в Брюсселі. Всього на право називатися «Європейцями року» претендують 50 людей у 10 різних номінаціях — зокрема, «політик року», «дипломат року» і «підприємець року».

Іван Павло II включений до списку на здобуття звання «автор кампанії року» за проведення кампанії на підтримку вступу до Євросоюзу у Польщі, а також за його вимогу включити християнські цінності до Конвенції майбутнього Європи, праця над якої зараз проводиться у структурах Євросоюзу. «Суперниками» Папи по цій номінації є верховний комісар ООН з прав людини Мері Робінсон, генсек «Міжнародної Амністії» Ірене Кан, перша жінка і перша мусульманка, яка очолила цю правозахисну організацію, іспанський суддя і борець з корупцією Бальтасар Гарсон.

Остаточний вибір десяти переможців зроблять читачі і відвідувачі сайту «Голосу Європи». Голосування триватиме до 15 листопада.

Жерар Депардьє читатиме

перед аудиторією

твори святого Августина

Широко відомий французький кіноактор Жерар Депардьє проведе кілька виступів, під час яких читатиме уривки зі «Сповіді» блаженного Августина у церквах і на площах різних міст світу. За словами Депардьє, який організував цей проект на особисте прохання Папи Івана Павла II, «це буде не театральна вистава, а спосіб духовного збагачення віруючих всього світу».

Ідея прийшла до актора два роки тому, під час зустрічі з Папою. Акція, в рамках якої актор читатиме уривки з автобіографічної «Сповіді» святого, де йдеться про безпутну молодість Августина і його навернення у християнство, розпочнеться 23 листопада в алжирському місті Тагаст. Саме там, на території колишньої римської провінції Нумідія, 354 року від Р. Х. народився Аврелій Августин. Виступ Депардьє пройде також і в стародавній столиці Нумідії — Гіппоні, де блаженний Августин був єпископом. «Я читатиму на площах і в святих місцях, в церквах і синагогах, освітлених лише чотирма простими свічками», — пояснив актор.

На зустрічі з керівником Папської ради з питань культури кардиналом Полем Пупаром Депардьє поділився також своїми планами створити телевізійний фільм про блаженного Августина.

Латиський кардинал виступає

проти диктатури порнографії

Лідер католиків Латвії кардинал Яніс Пуятс вважає, що в даний час Латвія змушена «боротися» зі свободами, завойованими в результаті падіння комунізму.

«Якби перед нами стояв вибір, було б дуже важко вирішити, що є гіршим для Церкви — ідеологічний атеїзм комуністів чи теперішній атеїзм розпусти», — сказав кардинал в інтерв’ю американському агентству CNS.

Кардинал Пуятс дуже занепокоєний зростаннім алкоголізму і наркоманії серед молоді і вважає, що латиський уряд повинен обмежити продаж порнографічних видань в країні.

«Коли людська слабкість навмисне експлуатується, повинні бути обмеження, але за законами, що приймаються у нас, часто стоять чиїсь порочні інтереси. Нам хотілося б бачити більше християнського в наших керівниках і законодавцях», — каже кардинал. За його словами, латвійці,якічимало вистраждали за радянської влади, очікували більшого від свободи.

«Хоча радянський режим був суворий і жорстокий, він не потерпів би того, що ми бачимо сьогодні. Якщо не провести чітку межу між добром і злом, наступить хаос. Всі колишні уряди мали один і той самий підхід — значно вигідніше жити без всякої релігії, якщо хочеш набивати кишені», — відзначив архієпископ Ризький кардинал Яніс Пуятс.

Хорватія передасть в дарунок Папі різдвяну ялинку

Різдвяну ялинку на площу св. Петра у Римі цього року прибуде з Хорватії. Дерево, яке втішатиме погляди паломників і туристів у Римі в дні різдвяних свят, зросло у лісовому масиві Дельніца, у 140 км від Загреба.

Президент країни Стіпе Месіч приїде на Різдво до Ватикану, щоб особисто передати Папі цей різдвяний дарунок від народу Хорватії.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.