Десятьнайважливіших подійдругого тисячоліттяхристиянської ери

Одна з телекомпаній США провела опитування глядачів з метою визначити їхні погляди на найважливіші події релігійного життя минулого тисячоліття. Підсумовуючи результати, організатори акції відзначили, що респонденти зосередили свою увагу головним чином на подіях християнської історії, що мали місце переважно у Європі. Десятка найважливіших, на думку американських телеглядачів, подій в релігійному житті останніх десяти століть історії виглядає таким чином (події наводяться у хронологічному порядку):

1) Великий розкол 1054 р., у результаті якого християнський світ поділився на Західну і Східну Церкву.

2) Хрестові походи, що почалися в 1095 р. з метою звільнення Святої Землі від мусульман. Хрестоносці були остаточно розбиті мусульманами у 13 ст.

3) Поширення ісламу впритул до Індії у 13 ст. і його консолідація на Близькому Сході та в деяких регіонах Європи, зокрема — взяття турками Константинополя у 1453 р.

4) Біблія Гутенберга. Винайдення Йоганом Гутенбергом книгодрукування та видання Біблії в 1455 р. сприяли більш активному поширенню релігійних ідей.

5) Підтримка Церквою мистецтва, музики та інтелектуального життя — зокрема, запрошення Римськими Папами Мікеланджело для розпису Сикстинської капелли, будівництва купола собору св. Петра, а також участь Церкви у діяльності європейських університетів.

6) 95 тез Мартіна Лютер. В 1517 р. Лютер — тоді ще католицький монах — вивісив на брамі церкви у Вітенберзі 95 тез, у яких звинувачував Церкву у корупції та відхиленні від євангельського вчення. Ця подія потягла за собою Реформацію.

7) Місіонерство. Починаючи з 15 ст., коли були відкриті нові землі, католицькі місіонери почали проповідувати Євангеліє місцевим мешканцям. У 18-19 століттях місійну діяльність провадили, головним чином, протестанти.

8) Релігійна свобода. Подорожі англійських пуритан у Новий Світ, де вони сподівалися здобути свободу віросповідання. Засади свободи віросповідання лягли в основу Конституції США.

9) Виклик релігії у 19 ст. зі сторони Дарвіна та Маркса, а пізніше — Фрейда.

10) Голокост. Знищення мільйонів євреїв нацистами у середині 20 ст.

На думку Курта Генделя, викладача історичної і систематичної теології чиказької Лютеранської богословської школи, недивно, що більшість опитаних надають таке велике значення християнству і Європі. Водночас, вважає теолог, респонденти залишили поза увагою ряд істотних щаблів релігійного життя, таких як середньовічна схоластика, християнська містика та релігійний гуманізм, зокрема, в епоху Просвітництва, які привели до радикальної трансформації усього західного світу.

Переклала з англійської

Зоряна Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.