«УНІВЕРСИТЕТ – ЦЕ КУЗНЯ»:ГЛАВА УГКЦ ПРИЗНАЧИВ РЕКТОРА І СЕНАТОРІВ УКРАЇНСЬКОГО КАТОЛИЦЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

У вівторок, 25 червня у приміщенні Львівської Богословської академії, що цими днями переростає в Український Католицький Університет святого Климентія (УКУ), розпочалася ціла низка заходів, котрі завершилися у суботу та неділю урочистими подіями інавгурації новоствореного університету на площі перед Львівською оперою та посвяченням фундаментів будівель Львівської Духовної семінарії і Богословського факультету, що будуть незабаром споруджені на Сихові.

Святкування, розпочалися урочистим зібранням, у котрому взяли участь Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Правлячий Архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ Просвященний Софрон Мудрий, Єпархи Стрийський та Самбірсько-Дрогобицький Юліан Гбур та Юліан Вороновський, Екзарх для греко-католиків Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії Преосвященний Михайло Гринчишин, настоятелі монаших чинів та згромаджень, професори та студенти ЛБА.

Після короткого вступного слова голови Синодальної комісії з богословської освіти владики Софрона Мудрого, до усіх присутніх звернувся Блаженніший Любомир. Він, зокрема, сказав: «Наше святкування мусимо розпочати подякою Господеві Богові, з волі якого ми дожили до того моменту, коли наша Церква здобуває ще один значний щабель. Подія, свідками якої ми стаємо, є здійсненням мрій багатьох поколінь, які працювали над проектом створення університету. Мусимо сьогодні також згадати трьох великих Митрополитів XX століття, які кожен у свій спосіб причинилися до реалізації великого задуму. Але також хочемо сьогодні подякувати і молодим ентузіастам, котрі кілька років тому взяли на себе важке завдання відбудови та розбудови ЛБА-УКУ.

Сьогодні мрія стає дійсністю. Це час, коли усім нам потрібно застановитися над тим, що таке університет. Університет — це розуміння великих вартостей, розуміння, виплекане працею, студіями, обміном думок, поглядів… Університет – це кузня, у якій за допомогою великих зусиль людина пізнає себе, свого Творця, своїх братів та сестер, це могутній засіб, що допомагає пізнавати правду, яка нас визволить, бачити красу, яка нас одухотворить, наповнюватися добром, яке нас очистить».

На завершення своєї промови Глава УГКЦ вручив грамоту ректорського призначення отцеві-докторові Борисові Гудзякові, котрий, за словами Блаженнішого Любомира, був духовним сином і спадкоємцем ідей першого ректора ЛБА – Патріарха Йосифа Сліпого. Після подячних слів новопризначеного ректора УКУ, Великий канцлер ЛБА-УКУ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар вручив грамоти сенаторам новоствореного вищого католицького навчального закладу. Членами сенату стали Правлячий Архієрей Філадельфійської Архієпархії УГКЦ Митрополит Стефан Сорока, єпископ-помічник Львівської Архієпархії УГКЦ та викладач ЛБА – Преосвященний Гліб Лончина, ректор Львівської Духовної семінарії Святого Духа отець-доктор Богдан Прах, секретар Патріаршого Собору УГКЦ, директор Інституту Східного канонічного права отець-доктор Михайло Димид, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка професор Іван Вакарчук, директор Інституту історичних досліджень ЛНУ доктор Ярослав Грицак, Директор Центру досліджень античних традицій Центрально-Східної Європи Єжи Аскер та завідувач кафедри історії Національного університету Києво-Могилянська Академія доктор Наталя Яковенко.

Інавгурація університету відбулася у суботу, 29 червня о 18-00 перед приміщенням Львівської опери. Після урочистої частини львів’яни та гості міста мали змогу взяти участь в гала-концерті, у якому звучали виступи Тараса Петриненка та Тетяни Горобець, Тараса Чубая, гуртів «Плач Єремії», «Пікардійська терція», «Кому вниз», «Мандри» та ін.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.