«За оживлення парафії несе відповідальність кожен із нас», – Блаженніший Святослав. 07.12.2011

«Всі ми творимо Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Тому всі маємо бути «живими каменями» у будівлі нашої парафії, яка є втіленням цієї Церкви в нашій місцевості». Про це сказав Глава УГКЦ у пастирському листі до духовенства, монашества та всіх вірних УГКЦ 2 грудня 2011 року. Тема документа: «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом».

Блаженніший Святослав наголосив, що Слово Боже є основою церковного, парафіяльного, родинного, суспільного і особистого буття людини. Заохочуючи душпастирів до належної підготовки проповіді на основі проголошеного Божого Слова, Предстоятель УГКЦ зазначив, що це «Слово повинно бути «живим і діяльним» в житті парафіян, здатним кормити їх, давати їм відповіді на актуальні проблеми сьогодення та надихати їх на служіння».

Глава УГКЦ закликав до щоденного читання Святого Письма, нагадуючи при цьому, що Катехизм УГКЦ повинен бути також незамінною книжкою для духовного зростання парафіян, оскільки «він є дуже цінною допомогою для правильного розуміння і читання Божого Слова».

«Зібрана на Божественній Літургії парафіяльна громада єднається зі своїм невидимим Головою – Христом, – зазначає автор. – Немає ціннішого моменту в нашому земному житті, як Служба Божа. Тому свята неділя, день Господній, має бути в пошані кожного християнина, а участь у Святій Літургії повинна вважатися не обов’язком, що його мусимо виконати з наказу Церкви, натомість прийняттям дару від самого Господа, який прагне зустрітися з нами».

Важливим аспектом християнського життя є особиста та родинна приватна молитва, – зауважує Блаженніший Святослав. Вона є продовженням церковної літургійної молитви.

За словами Глави Церкви, кожна парафія має бути організованою спільнотою, в якій під опікою свого пароха та у співпраці з ним кожен повинен служити іншому тим даром, що його дістав від Господа. Окрім цього, в парафії слід мати «добре сформованих і зрілих співпрацівників священика, які допомагатимуть йому провадити катехитичні школи, церковні братства, благодійні заклади, молодіжні організації і молитовні групи».

Наприкінці листа Блаженніший Святослав подякував священикам і богопосвяченим особам, які, керуючись місійним духом, несуть духовну опіку вірним поза межами матірної землі, зокрема емігрантам, як рівно ж тим, хто звіщає Боже Слово в’язням, військовослужбовцям та усім, котрі ще не пізнали і не зустріли Христа.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.