Блаженніший Святослав ввів на престол Апостольського екзарха для українців греко-католиків у Великій Британії. 08.08.2011

З 1 по 8 серпня 2011 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви відбув пастирський візит до вірних УГКЦ у Великій Британії.

Візит розпочався Божественною, Архиєрейською Літургією в катедрі Пресвятої скитальчої родини в Лондоні у вівторок, 2 серпня – свято святого пророка Іллі – з нагоди введення на престол п’ятого Апостольського екзарха для українців греко-католиків у Великій Британії, Владики Гліба (Лончини).

У торжестві взяли участь папський нунцій архієпископ Антоніо Менніні, владики Михаїл (Гринчишин), Апостольський екзарх у Франції, Бенілюксі і Швейцарії, і Петро (Крик), Екзарх у Німеччині і Скандинавії, шість римо-католицьких єпископів, о. архимандрит Сергій Келегер, душпастир українців в Ірландії, о. Джон Солтер, президент Товариства св. Івана Золотоустого, священики Апостольського екзархату, православні священики о. Богдан Матвійчук і о. Євген Стасюк та численні вірні катедральної парафії та представники громадських організацій. Була присутня також родина Владики Гліба: мама Орися і брати д-р Василь та о. Тарас з дружиною Ярославою й сином Богданом. Співав катедральний хор «Промінь надії» під дириґентурою маестра Петра Кочанського.

Уведення на престол відбулося перед Літургією. Коли було прочитано папську буллу, Блаженніший Святослав змовив молитву і ввів Владику Гліба на престол Апостольського екзархату у Великій Британії, передаючи йому жезл, як знак влади у служінні. Після того, як присутні владики й духовенство привітали владику екзарха, розпочалась Божественна Літургія.

У проповіді Блаженніший зупинився на постаті пророка Іллі, якого Бог послав до Ізраїля в період великого занепаду; пророка було покликано, щоб з довір’ям до Божої сили проповідував єдиного Господа посеред многобожжя.

У наступних трьох днях Блаженніший відвідав українські греко-католицькі парафії у Ґлостері, Брадфорді, Олдгамі, Рочдейлю, Манчестері й Нотінґгамі, а також табори Пласту в Уельсі та СУМ-у на Тарасівці. «Усюди Божий народ з радістю вітав свого Патріярха, який зі свого боку молився за цей народ і промовляв до нього слова повчання й заохоти. У кожній місцевості Блаженніший благословляв кожного зокрема і подарував іконку на згадку візиту», – відзначив Владика Гліб.

Блаженніший Святослав завершив свій візит Божественною Літургією в неділю, 7 серпня, у катедрі в Лондоні, де закликав вірних щедро віддавати Богові свої навіть найменші сили, щоб Господь міг їх розмножити, як розмножив колись хліби в пустелі.

Під кінець Служби Божої Блаженніший відкрив і посвятив мармурову таблицю в пам’ять померлих за волю України, що її поставили члени Об’єднання бувших воїнів українців у Великій Британії.

«Відвідини українського Божого люду у Великій Британії були для новообраного Глави УГКЦ нагодою власними очима побачити життя наших вірних і духовенства, утвердити їх у їхній вірі і дати їм відчути дбання матірньої Церкви в Україні про своїх дітей на поселеннях. У Бозі надія, що це лиш перший із багатьох візит Глави й Отця УГКЦ до Церкви-дочки», – сказав на завершення – Владика Гліб.

Прес-служба Апостольського екзарха у Великій Британії

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.