Завершилася щорічна зустріч східних католицьких ієрархів Європи. 10.11.2010

З 5 до 7 листопада цього року у Софії (Болгарія) проходила щорічна зустріч східних католицьких єпископів Європи з нагоди ювілею 150-річчя унії Східної Католицької Церкви в Болгарії з Римською Апостольською Столицею. У цих подіях, на запрошення екзарха Католицької Церкви східного обряду в Болгарії Преосвященного Владики Хріста (Пройкова) та за підтримки Ради Єпископських Конференцій Європи (Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae, CCEE), взяли участь кардинал Петер Ердо, Президент Ради Єпископських Конференцій Європи, і кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації у справах Східних Церков, разом із 35 ієрархами Східних Католицьких Церков з різних частин Європи (Білорусі, Великобританії, Греції, Італії, Кіпру, Македонії, Німеччини, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, України, Хорватії, Чехії). Були також деякі представники ватиканських дикастеріїв, зокрема з Конгрегації у справах Східних Церков та Папської ради у справах мігрантів та подорожуючих.

Богослужіння чергувалися із засіданнями, крім того, відбулися відвідини Софії і Пловдів – двох найважливіших міст у християнській історії Болгарії – а також прозвучали доповіді, об’єднані спільною темою «Критерії церковності Східних Католицьких Церков і сьогоднішня дійсність». Основним висновком зустрічі стало визнання того, що критерій церковності Східних Католицьких Церков полягає саме у повній єдності (сопричасті) цих Церков з Апостольським Престолом Петра.

4 листопада у приміщенні східного католицького екзархату в м. Софії відбулося урочисте відзначення 150-річчя унії, в рамках якого прозвучало дві доповіді про історію Католицької Церкви східного обряду в Болгарії. Урочистість очолив Преосвященний Владика Хрісто (Пройков), екзарх Католицької Церкви східного обряду в Болгарії, за участі Його Еміненції Кардинала Петера Ердо, Президента Ради Єпископських Конференцій Європи, Папського нунція в Болгарії, а також представників Президента Болгарії і Уряду.

5 листопада, вранці, розпочалися засідання східних католицьких єпископів Європи. Відразу після привітань була відслужена Панахида за монс. Елевтерія Фортіно, який упокоївся 22 вересня цього року. Саме він мав розпочати цьогорічну зустріч східних католицьких ієрархів Європи доповіддю на тему: «Критерії церковності Східних Католицьких Церков на основі документів Другого Ватиканського Собору та Вселенських Архиєреїв». Скориставшись чернетками, зроблених у рамках підготовки до цієї зустрічі самим монс. Фортіно, а також його іншими попередніми працями, доповідь підготував і прочитав архимандрит Мануел Нін, ректор грецької Папської колегії в Римі. Він намагався висвітлити критерії церковності Східних Католицьких Церков у думці монс. Фортіно, який довгі роки був помічником секретаря Папської ради для сприяння єдності християн. Після доповіді єпископи обмінялися думками щодо теми. Другу доповідь виголосив Високопреосвященний Владика Антоніо Маріа Вельйо, президент Папської ради у справах мігрантів та подорожуючих – на тему «Душпастирські структури для католиків мігрантів – вірників Східних Католицьких Церков на основі інструкції Erga migrante Caritas Christi». У своїй доповіді Високопреосвященний Владика Вельйо поставив наголос на душпастирському служінні для східних католиків мігрантів, а також підкреслив проблеми у віднаходженні чи створенні душпастирських структур, які сприяли б його розвитку і були б продовженням християнського життя віруючих у діаспорі. По обіді у м. Пловдів, у храмі отців ассумціоністів, Преосвященний Владика Хрісто очолив Божественну Літургію, присвячену святій пам’яті католицьких мучеників комуністичного переслідування. Із великим зворушенням Владика згадав попередній ювілей 100-річчя унії Болгарської Церкви з Римським Апостольським Престолом, який проходив у 1960 році, коли Католицька Церква східного обряду в Болгарії майже вповні була знищена, так що на святкуванні ювілею сам Владика, будучи тоді цілком молодим вівтарником, прислуговував на Божественній Літургії тодішньому Владиці і єдиному священикові, яким на той час удалося ще уникнути ув’язнення.

6 листопада, у суботу вранці, були зачитані ще дві інші доповіді: Високопреосвященного Владики Киріла Васіля, секретаря Конгрегації у справах Східних Церков, і Преосвященного Владики Димитрія Салахаса, Апостольського екзарха в Греції. Владика Васіль представив доповідь на тему: «Відносини Конгрегації у справах Східних Католицьких Церков зі Східними Церквами в Європі і перспективи цих відносин на майбутнє». Натомість Преосвященний Владика Салахас говорив на тему: «Східні Католицькі Церкви у світлі офіційного богословського діалогу між Католицькою Церквою і Православними Церквами в їхній цілості». Обидві доповіді продовжилися плідним обміном думок серед присутніх. По обіді учасники зустрічі відвідали національний музей, в якому могли оглянути твори мистецтва та археологічні знахідки, що засвідчують давність історії самої Болгарії та християнства в цій країні.

Відтак усі учасники поїхали до монастиря сестер євхаристинок. У храмі, присвяченому блаж. Папі Іванові ХХІІІ, побудованому на землі, яку він сам придбав, будучи Апостольським візитатором в Болгарії, Преосвященний Владика Хрісто представив історію Екзархату, згадавши найважливіші її моменти від заснування до мучеництва і до відродження в наші дні. Після Божественної Літургії, в якій взяло участь багато вірних, кардинал Сандрі підкреслив вірність Христові й Апостольському Престолові для того, щоб донести до молоді справжнє свідчення віри. Перед уділенням благословення Папський нунцій Преосвященний Владика Болонек зачитав листа, що його від імені Святішого Отця надіслав Державний секретар Ватикану Тарчізіо Бертоне кардиналові Леонардо Сандрі, префектові Конгрегації у справах Східних Церков з нагоди 150-ї річниці Східної Католицької Церкви в Болгарії. Святкування закінчилося концертом православного хору «Йоан Кукузел».

7 листопада, у неділю, відбулося завершальне засідання, а відтак Преосвященний Владика Хрісто, у співслужінні з усіма ієрархами, які приїхали на зустріч східних католицьких єпископів Європи та численного духовенства, очолив Божественну Літургію у храмі Успіння Пречистої Діви Марії, що знаходиться при екзархаті.

Наступна зустріч східних католицьких єпископів Європи відбудеться в м. Орадеа (Румунія) на початку листопада 2011 року. Вона буде присвячена темі: «Будете моїми свідками: євангелізація в Східних католицьких Церквах Європи».

Медіа-офіс CCEE

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.