Мирослав Маринович: «Україна заборгувала перед Митрополитом і нам потрібно більше працювати в інформативному руслі» 29.07.2010

«Ми говоримо, що Андрей Шептицький – це геній, але коли запитати в людей, що вони знають про Митрополита, чи читали його праці, то нічого вам не процитують, бо не знають. Тобто з нами у цьому плані відбувається традиційна наша українська недбалість. Коли ми обожнюємо Василя Стуса і не можемо напам’ять процитувати кілька його рядків, коли ми обожнюємо Шептицького і не знаємо навіть жодних поворотів у його долі, не те, що творчості… Цю недбалість добре було б якимось чином суттєво відкоригувати, даючи всебічну інформацію про Митрополита не лише на Галичину, але й усю Україну», – про це в інтерв’ю для Радіо Свобода заявив Мирослав Маринович, український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, віце-ректор УКУ.

На думку віце-ректора УКУ, українська держава у цьому плані не допрацьовує по всіх фронтах, по кожній фігурі в українській історії та культурі. «Ми можемо констатувати – Україна не знає своїх світочів. Але поінформованість – це лише один момент».

Крім того, за словами п. Мирослава однією із причин того, що українці не хочуть знати своїх славних попередників, був комунізм, який став квазірелігією, і вибудована ним система символів чи антисимволів, симпатиків чи антипатиків увійшла в оцю емоційну систему людини, базовану на вірі: тільки те у що вона вірить – є правильним. «Це говорить про те, що Митрополит буде під ударами наклепів доти, доки житиме оцей комуністичний антихрист. Часом у пророцтвах, які гуляють Україною та й усім колишнім Радянським Союзом чуємо, що зло кружлятиме доти, доки Лєніна не поховають у землю. У мене приблизно є таке відчуття: доти Шептицький буде під ударами його кривдників, доки не буде похована ідея комунізму і феномен комунізму, доки людство не скаже собі, що це було диявольство і воно мусить бути припнуте на кайдали».

Серед інших причин незнання співвітчизниками Митрополита відомий дисидент відзначив те, що цілий спеціальний відділ КДБ працював тільки на те, щоб осквернити УГКЦ, щоб створювати і підживляти неправду про Митрополита Андрея. «Так, це небезпечна постать для будь-якої диявольської системи. Оскільки вона органічно небезпечна цій системі, органічно протистоїть їй. На чому тримається будь-яка диктаторська диявольська система? На страхові передусім. Шептицький не боявся. Він настільки вірив у Бога, що для нього усі земні диктатори – це ніщо».

Пригадуємо, що 29 липня виповнюється 145 років від дня народження Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького, якого називають однією з найвизначніших постатей Вселенської Церкви ХХ століття. Провідною ідеєю його життя була єдність Христової Церкви та створення Української держави, наділеної християнською душею. Митрополит Андрей любив свій рідний народ, бажав йому щастя вічного і дочасного, а це дочасне щастя вбачав у релігійній єдності.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.