Конференція «Програма літургійного виховання й вишколу в УГКЦ»

«Концепція богословської освіти в Україні», «Навчальна програма духовних семінарій…», «Послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства про літургійні питання» – головні документи, які було розглянуто на дводенній конференції, що проходила 1 – 2 липня 2010 року в конференц-залі Богословського факультету Українського католицького університету (м. Львів). Захід під назвою «Програма літургійного виховання й вишколу в УГКЦ» організувала однойменна Патріарша комісія спільно з Кафедрою літургійних наук УКУ.

Конференція покликана розпочати регулярні зустрічі викладачів літургійних предметів з метою обміну досвідом та формування цілісного бачення літургійного виховання в УГКЦ.

«На зустрічі були принаймні один-два представники кожної семінарії з усієї України. Несподівано на конференцію завітали також учасники з Польщі, з Любліна. У такій кількості викладачі всіх вищих духовних навчальних закладів збираються практично вперше. Це для нас великий успіх, ми постановили продовжити традицію і відтепер хочемо принаймні раз в семестр зустрічатися почергово в кожній семінарії», – каже Михайло Петрович, завідувач кафедрою Літургійних наук при Філософсько-богословському факультеті УКУ.

У ході праці було розглянуто програму з літургіки, яка вже діє 10 років, обговорено труднощі, пов‘язані з викладанням окремих предметів, cпільно вирішено питання, що стосуються бібліографії і її перекладу. Михайло Петрович підсумовує: «Це була робоча зустріч. Ми побачили, що така форма дуже корисна – спільна діяльність викладачів сприятиме узгодженню літургійної практики в семінаріях. Щодо проблемних розходжень, будемо звертатися до Синоду, просити опрацювати ті чи інші питання разом. Сподіваємося, що наша робота призведе до покращення загального стану в літургійній дійсності. Бо головне завдання богословів – приймати церковне передання і творчо адаптувати його на сучасний український ґрунт».

Важливе місце на конференції посідало обговорення змісту літургійних предметів та літургійного досвіду як джерела Богословлення, онтологічного для східних Церков. Робочі засідання стосувалися тем: «Літургійний день» та «Літургійний спів»; «Літургійний рік» і «Сакральне мистецтво»; «Таїнства й інші священнодії». Питання, які чекають вирішення: історичний та богословський компонент викладів, наявність підручників і наукової літератури, екуменічний вимір літургійних предметів та сучасні літургійні виклики в УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.