УГКЦ розробляє власний підхід до душпастирювання осіб з вадами слуху. 09.06.2010

Про це журналістам повідомив о. Олег Лазуркевич, директор Центру душпастирювання осіб з вадами слуху «Надія». «Основне спрямування роботи Центру “Надія” – найширше представити у Церкві проблематику життя глухої людини, водночас формуючи розуміння саме духовних потреб осіб з вадами слуху, – каже о. Олег Лазуркевич. – Ми вивчаємо попередні напрацювання УГКЦ у цій царині. Також придивляємося до діяльності спільнот, зокрема у школах та товариствах осіб з вадами слуху».

«Надія» має добрі контакти із закордонними осередками, наприклад із Міжнародною католицькою фундацією для служіння глухим на чолі з Архиєпископом Ліверпульським Патріком А. Кейлі. Центр плідно співпрацює з Лювенським католицьким університетом (Бельгія) і Університетом св. Томи (м. Маямі, США), де існують кафедри і програми душпастирювання глухих. «Цей досвід служіння особам з особливими потребами в Україні і за кордоном стане основою власного, притаманного саме нашій Церкві підходу до вирішення актуальних питань», – сказав о. Олег.

Історія організації навчання, праці та дозвілля для тих, хто не чує, в Галичині досить давня. Подібні осередки з’явилися тут ще у ХVIII столітті. Згодом, 1830 року, у Львові була заснована одна з перших на теренах України школа для глухих дітей. Велику роль у житті потребуючих також завжди відігравала УГКЦ. Свого часу в середмісті Львова навіть існував храм, у якому велася робота з мирянами-інвалідами. Тож ідея центру особливого душпастирювання не нова.

Центр душпастирювання осіб з вадами слуху «Надія» діє при Львівській архиєпархії з 12 березня 2009 року. Організатором та директором осередку з часу його заснування є о. Олег Лазуркевич.

Довідка

За даними Всесвітньої організації глухих у світі налічується 278 мільйонів осіб з проблемами слуху (це близько 4% всіх людей). Згідно зі статистикою Українського товариства глухих (УТОГ) станом на 2009 рік в Україні є близько 57 тисяч осіб з вадами слуху, тотальною глухотою та подвійною інвалідністю. У Львівській області це 2641 людина, а у місті Львові – 1098.

Департамент інформації УГКЦ

за матеріалами прес-центру Львівської архиєпархії

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.