На проект пам’ятника Митрополитові Шептицькому оголосили міжнародний конкурс. 31.03.10

У Львові оголосили міжнародний конкурс на проект пам’ятника Митрополитові Української Греко-Католицької Церкви Андрею Шептицькому. Переможець отримає грошову нагороду 50 тисяч гривень. Це має бути високомистецький і водночас духовний пам’ятник одній із найвизначніших постатей Вселенської Церкви ХХ століття, апостолові релігійно-церковного об’єднання Сходу Європи.

Проекти, які були запропоновані львівськими митцями на початку 90-их, виявились надто слабкими, радше помпезними, які не відтворили внутрішньої суті і глибини духовної особи. Тому ідею зі встановленням пам’ятника відклали і зараз про неї знову заговорили. На розгляд спеціальної комісії, до якої увійшли представники духовенства і світські особи, наразі подані три проекти.

«Уже давно назрів час створити пам’ятник Митрополиту. Це один із найбільш заслужених Митрополитів Галицької Митрополії. Очевидно, що коли ми спільно взялися за реалізацію ідеї, то нам вдасться отримати цікавий проект. Я хотів зробити сенсацію сьогодні, бо привіз роботу Леоніда Молодожанина. Знаємо про цього чудового скульптора. Думаю, що цікаво цю роботу подати на конкурс і вона може бути найкраща. Але хотілося б побачити різні проекти, зокрема молодих митців. Аби ми могли вибрати найкращий такій гідній людині, як Митрополит Шептицький. Цього пам’ятника очікує не лише Львів, а й уся Україна і українці у світі», – зазначив ієромонах Севастіян Дмитрух.

Конкурс на найкращу концептуальну ідею пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому проходитиме у два етапи. У першому турі можуть взяти участь усі охочі митці, і уже можна надсилати свої пропозиції у Львівську архиєпархію, або міськраду. У другий тур увійдуть 3 авторські колективи, з яких визначать переможця 16 вересня цього року. А уже навесні 2011-го планують споруджувати пам’ятник. Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, сподівається, що вдасться відновити Святоюрський сад таким, яким він був за життя Митрополита.

Греко-Католицька Церква попросила митців перед проектуванням пам’ятника більше дізнатися про Митрополита, ознайомитись з його працями, щоб відчути духовність Владики, його глибоку віру та любов.

www.radiosvoboda.org/content/article/1998467.html

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.