У День богопосвячених осіб Глава УГКЦ зустрівся з монашеством. 16.02.10

14 лютого 2010 року у Києві, у храмі Святого Василія Великого, з нагоди Дня богопосвячених осіб (15 лютого) відбулася зустріч Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, із монашеством. Головною темою зібрання визначено духовні вправи. Доповідачем був Блаженніший Любомир.

Найперше увагу присутніх звернено на ранішнє намірення, з якого потрібно починати новий день. «Звернувши думку до Господа Бога, в дуже особливий спосіб потрібно подякувати Йому за те, що ми збудилися. Тоді за тим ідуть ще дві речі. Перше ‒ пожертвувати себе, відкрити себе на дію Святого Духа. Це демонструє Ісус Христос на Йордані, коли починав свою діяльність. Не щоби ми самі блукали по світі, шукали, що нам робити, як нам робити, але щоби нас у всьому цього дня провадив Святий Дух. І друге ‒ визначити, що ми хочемо сьогодні осягнути? Сповняти волю Небесного Отця, так, як Ісус Христос та здійснити те, що Небесний Отець хоче ‒ це є найвищий можливий намір, який ми можемо мати кожного дня і повинні мати кожного дня», ‒ пояснив Предстоятель УГКЦ.

Наступним моментом застанови стала молитва, яка, на думку проповідника, буває літургічна чи спільнотна та приватна або особиста. «Молитва – це є суттєва частина нашого життя, що би ми не робили», – відзначив Блаженніший Любомир. Розглядаючи літургічну молитву, доповідач відзначив три важливі моменти. Перший – це єдність, адже «коли ми молимося разом ми здійснюємо єдність християн і це є надзвичайно важливо». Другий ‒ це є школа молитви, «коли ми вдумуємося в те, що відмовляємо чи співаємо, і вдумуємося в те, що ми кажемо, тоді ми вчимося, як належно треба молитися». Третій – «літургічна молитва діє в дуже особливий спосіб, цілковито незалежний від нас. Нашим завданням є бути присутніми, а вже Господь Бог при помочі своєї благодаті діє на нас».

Приватна молитва, на думку Блаженнішого Любомира, «це наше дуже особисте відношення до Господа Бога», тому його можна сповняти в дуже різні способи.

Наступними духовними вправами, на яких зупинився проповідник, були духовне читання і розважання. За словами владики «це є свого роду пожива, яку щодня мусимо їсти, щоб підкріпити себе, піднести свою внутрішню силу». На думку Блаженнішого Любомира, «кожного дня ми повинні в наш день включити спілкування з Ісусом Христом при помочі Святого Письма. Зі сторінок Святого Письма Бог особливо до нас промовляє, … і раптом, немов би якесь світло засіяло, ми усвідомлюємо, що це до нас сказано».

Розважання ‒ це є застосування того, що читаємо до нашого власного життя, до того, що ми переживаємо. Його є добре обʼєднювати з духовним читанням, головно з читанням Святого Письма, бо Святе Письмо ‒ це є спілкування з Ісусом Христом.

«Не все, що ми робимо, є завжди добре, і не все, що ми робимо є погане. Бувають і добрі, і не надто добрі вчинки. Тому, якщо ми направду хочемо духовно йти вперед є дуже корисним, необхідним зробити баланс цього дня. То так, як добрий купець ввечері числить, що він продав, скільки він заробив, скільки він може і стратив», ‒ підсумовує Блаженніший Любомир.

На завершення зустрічі проповідник наголосив на важливості прийняття Святих Тайн в житті богопосвячених осіб. «Молитва надзвичайно важлива, але далеко важливіше з самої природи для нас – це є Святе Причастя. Це вже є спілкування з Господом Богом, по-Божому. Людина би навіть щось такого не видумала, щоби так близько могти бути біля Господа Бога», ‒ сказав на завершення Предстоятель УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.