«Особисто я був би радий бачити Російську церкву вільною, самостійною, без надмірного зближення з державою»: Блаженніший Любомир .

У газеті «Левый берег» 3 липня 2009 року було опубліковано інтерв’ю Блаженнішого Любомира, Глави Української Греко-Католицької Церкви. В інтерв’ю Предстоятеля УГКЦ зокрема запитували: навіщо греко-католики «рухаються» на схід, які перспективи відносин з Московським патріархатом і як згуртувати розподілену політичними та церковними поділами країну.

Для багатьох інтернет-видань ця публікація стала приводом для написання інформаційних повідомлень. Ключові фрази, які цитують журналісти, стосуються візиту в Україну Патріарха Кирила, який запланований на кінець липня – початок серпня, та стосунків між Церквою і державою. «Він приїжджає до віруючих, які йому доручені, і це дуже природно. Українська православна церква під керівництвом Блаженнішого Митрополита Володимира радіє його приїзду. Вони з ним тісно пов`язані. Він – Предстоятель, Патріарх, і це радісний момент для віруючих цієї Церкви. Але ми повинні запитати себе: він приїжджає відвідати Україну або відвідати своїх віруючих?», – цитують медіа Блаженнішого Любомира.

Тоді з інтерв’ю приводять іншу цитату: «Не є таємницею те, що Росія хоче зберегти Україну під своїм впливом, що вона не погоджується з нашими прагненнями як держави і як народу. Адже ми, як я це бачу, прагнемо бути хорошими сусідами, співпрацювати, поважати один одного, але як партнери – не як частина Росії, а як незалежна українська держава, що має такого сусіда як Російська держава, з якою торгує, обмінюється інтелектуальними й іншими дарами, але при цьому зберігає свою ідентичність».

Глава УГКЦ зазначив, що «ми як Церква перебуваємо у сопричасті з Римським Апостольським престолом, але це не робить нас менше українцями, адже в Україні ми вдома. І коли Папа Римський Іван Павло II приїжджав, він говорив про Україну, заохочуючи народ любити свій край, свою державу, служити йому, а не Риму. Тобто церковна приналежність у нашому випадку не є залежністю державною або національною. Мені прикро бачити, коли церковні і державні інтереси змішують, тому що це ніколи не йде Церкві на користь».

Як сказав Глава УГКЦ, особисто він був би радий бачити Російську церкву вільною, самостійною, без надмірного зближення з державою. «Щоб жити і розвиватися, Церква повинна за своєю суттю бути повністю вільною, а я дуже хочу, щоб Російська церква духовно розвивалася і була доброю, сильною Церквою для свого народу. Від цього буде добре усім», – пояснив Блаженніший Любомир.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.