В Жидачеві вшанували шістсотлітню чудотворну ікону Богородиці Оранти. 17.06.09

Урочистості з нагоди вшанування чудотворної ікони Богородиці відбулися 14 червня 2009 року. Разом із вірянами Жидачева та гостями міста Літургію в місцевому храмі Воскресіння Господнього молилися священики із Жидачівщини та Стрийщини. Цьогоріч виповнилося двісті п’ятдесят сім років від часу проведення першого відпусту до ікони.

Авторство ікони у Жидачеві приписують ієромонахові Веніаминові. Ікона Богоматері Воплочення в образі Оранти була написана 1406 року. Первинно ікона знаходилася в монастирській церкві м. Жидачів. Згодом її перенесли і встановили за престолом храму Воскресіння Господнього м. Жидачів.

Чудотворна ікона прославилась чудесами і ласками. До цього часу невідомо, коли і який Папа Римський чи Митрополит оголосив Жидачівську ікону чудотворною (благодатною) та надав їй відповідну грамоту. Відпусти до ікони проводяться із 1752 року. Спершу вони відбувались у восьму п’ятницю після Великодня, а з 1948 року у восьму неділю (або у неділю після Зіслання Святого Духа), коли у Жидачеві відпустовий празник.

Як зазначив львівський мистецтвознавець В. Вуйцек, який у 1980-90-х роках досліджував Жидачівську ікону, “тип іконографії ікони є особливий. Адже Богоматір зображена з піднесеними у молитві (“ораціо” – молитва) руками – Велика Панагія, а це досить рідкісне явище в іконописі”. Він вперше назвав її “Жидачівська Оранта”.

о. Павло Худ

керівник Прес-служби Стрийської єпархії

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.