Глава УГКЦ взяв участь у Міжнародній конференції «Юридичний вимір в’язничного служіння». 08.06.09

6 червня 2009 року у Києві Українська Греко-Католицька Церква у співпраці з Державним департаментом України з питань виконання покарань, Міжнародною католицькою комісією в’язничної душпастирської опіки (ICCPPC) та Християнською міжконфесійною місією тюремного служіння провела Міжнародну конференцію “Юридичний вимір в’язничного служіння”. Серед учасників конференції щодо стану законодавства європейських країн для забезпечення гуманізації у пенітенціарній сфері були присутні керівництво Держдепартаменту, члени громадської ради Держдепартаменту, представники пенітенціарного душпастирства європейських країн, члени правління Християнської міжконфесійної місії, юристи.

У цій важливій міжнародній події взяв участь Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький. На відкритті конференції у залі Колегії Держдепартаменту Глава УГКЦ зокрема, сказав: “Усі ми є грішники, хоча тільки малий відсоток є злочинцями. Стан правосуддя в Україні є дуже проблематичний і це є поважною трудністю для нашого суспільства, але мета цієї конференції віднайти розв’язок можливо і далеко важчої справи, а саме ставлення кожного з нас до злочинця, який став в’язнем, відбував свою кару й остаточно повертається на волю”. Тоді Блаженніший Любомир висловив позицію УГКЦ щодо плекання соціальної солідарності, відповідальності, справедливості та милосердя у питаннях суспільної моралі та правосуддя. Він подякував керівництву кримінально-виконавчої системи за сприяння Церкві у служінні громадянам, що через обставини опинилися немов на узбіччі суспільства.

Модераторами конференції були митрофорний протоієрей Олекса Петрів, керівник Секретаріату Верховного Архиєпископа, та Олександр Свєтлак, начальник управління соціально-виховної та психологічної роботи Департаменту. На конференції прозвучали листовні привітання від імені Апостольського нунція в Україні, від Міністерства юстиції України. Про стан кримінального правосуддя у Центральній і Східній Європі доповідали члени робочої групи Міжнародної католицької комісії в’язничної душпастирської опіки (ICCPPC) “Area Juridica”, яку очолює монсеньйор Хосе Сесма, директор Департаменту пенітенціарного душпастирства Іспанської єпископської конференції (Іспанія), священик Олександр Добродєєв, завідуючий Сектором федеральної системи виконання покарань РФ від Синодального відділу Московського Патріархату щодо взаємодії зі Збройними Силами та правоохоронних установ (Російська Федерація). Василь Кощинець представив сучасний стан кримінально-виконавчої системи в Україні та кроки щодо суттєвої гуманізації пенітенціарної сфери, завдяки кращому забезпеченню прав ув’язнених та засуджених у співпраці з духовенством Церков в Україні.

Від офіційних державних органів України та громадських організацій виступали:

Юрій Решетніков, голова Державного комітету у справах національностей та релігій,

Геннадій Друзенко, віце-президент Інституту європейської інтеграції; юридичний радник Комітету Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції,

Олександр Заєць, голова Правління громадської організації „Інститут релігійної свободи”. Вони висловили свої бачення того, як Церква впливає на формування пенітенціарної політики держави.

На конференції виступив також Сорен Джонсон, Віце-президент Міжнародної асоціації тюремного служіння (США). Він представив плоди програм правосуддя надолуження та примирення, які провадить організація.

Про параметри взаємодії з Держдепартаментом розповів Юрій Васильчук, виконавчий директор, та члени правління Християнської міжконфесійної місії тюремного служіння. Серед головних проблем вони висловили потребу правового забезпечення можливості громадян України отримувати безперешкодну опіку душпастиря у часі попереднього ув’язнення.

Підсумував роботу диякон Гайнц Пітер Ехтермайер, закликавши усіх представників держави та Церков до продовження співпраці у реформуванні кримінального правосуддя для збереження гідності людини незалежно від обставин.

Для Департаменту інформації повідомив

диякон Костянтин Пантелей,

референт УГКЦ для пенітенціарної системи України

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.