«Ісус Христос сказав: «Любіть один одного і будьте одне». А ми кажемо: «Я не буду з тобою молитися, бо ти мені не подобаєшся…»»: Глава УГКЦ. 25.05.09

«Найголовнішою темою є брак єдності між людьми, особливо між віруючими в Ісуса Христа. Якщо ми негодні жити одне з одним у мирі, то чи справді ми є вір­ними? Ісус Христос сказав: «Любіть один одного і будьте одне». А ми кажемо: «Я не буду з тобою молитися, бо ти мені не подобаєшся, ти не такий, як я». Яке ж то це наше християнство?», – таке запитання ставить Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, в інтерв’ю для журналу «Український тиждень». 20 номер журналу, у якому опубліковано інтерв’ю Предстоятеля УГКЦ під заголовком «Пресвята Трійця як ідеал єдності», вийшов 22 травня 2009 року.

До питання єдності між християнами співрозмовники (з Блаженнішим Любомиром бесідували Олена Чекан і Віктор Єленський) повертались неодноразово. Їй було присвячено окремий розділ інтерв’ю. Говорячи про те, чи вірить Глава УГКЦ в єдність принаймні українських Церков, Блаженніший Любомир відповів, що вона мусить бути, але запитав: «Чи будемо ми тоді, коли воно станеться?…» «Єдність – це теж є дар Божий. Та здається мені, що всі бажають його прийняти на власних умовах. Ніхто не хоче мінятися, кажуть – нехай цілий світ зміниться, але не примушуйте мінятися мене…», – сказав Блаженніший Любомир.

Тоді інтерв’юери запитали Главу УГКЦ, що він думає про місію Української Греко-Католицької Церкви. Блаженніший Любомир відповів, використовуючи слово «ідентичність». Він сказав, що розуміє ідентичність як те, до чого хтось покликаний. «Господь Бог мене створив і до чогось покликав, не викинув мене. Я, здійснюючи це Боже покликання, є собою, але в спільноті. Це робить мене мною. Так само й народи. Так само й помісні Церкви… Господь дає нам ідеал єдності – Пресвяту Трійцю, один Бог у трьох особах. Так і людство – воно живе в безлічі виявів, але має бути одним», – пояснив Предстоятель УГКЦ. При цьому Блаженніший Любомир сказав, що бачить місію УГКЦ в тому, «щоб показувати людям, що так звані католицький і православний світи можуть бути разом, адже де-факто наша Церква об’єднує елементи двох великих культур – латинської та візантійської, дозволяючи кожній лишатися собою», – сказав він.

Інтерв’ю Глави УГКЦ можна прочитати на веб-сторінці «Українського тижня» за цим посиланням: www.ut.net.ua/art/166/0/2559/.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.