Про гідність і покликання жінки дискутували під час Міжнародної конференції у Львові. 11.05.09

7 – 8 травня 2009 року у Львові відбулася Міжнародна науково-аналітична конференція на тему: «Гідність і покликання жінки в сучасному світі», приурочена до 20-ї річниці появи апостольського листа Папи Івана Павла ІІ «Mulieris dignitatem» (Про гідність жінки). Конференцію організували Комісія у справах сім’ї УГКЦ та Львівський національний університет ім. Івана Франка, при співпраці Релігійного товариства «Свята Софія» (Рим) і Благодійного фонду «Родина – спільнота любові». У ній взяло участь понад 200 осіб.

Конференцію привітали Архиєпископ Львівський Ігор (Возьняк) та Архиєпископ-Митрополит Львівський РКЦ в Україні Мечислав Мокшицький, а також Кардинал Ренато Мартіно, Президент Папської ради «Справедливість і мир», о. д-р Іван Дацько, голова Товариства «Свята Софія» (Рим), і с. Доріс Кюстерс із Німеччини.

Перший день засідань був присвячений темі «Гідність». Доповідачі багаторазово поверталися до хвилини створення, описаної у книзі Буття, акцентуючи основну антропологічну правду – людина створена на образ Божий. Це твердження, яке в однаковій мірі відноситься до жінки й чоловіка вказує на радикальну рівність і гідність. Чоловік і жінка створені разом. Є в однаковій мірі бажані Богом. Є створені одне для одного.

Цей день був поділений на три сесії. У першій сесії, «Жінка в Біблії і традиції Церкви», прозвучали такі доповіді: «Гідність і покликання жінки в навчанні Папи Івана Павла ІІ» (Архиєпископ Мечислав Мокшицький), «Боже Об’явлення – ключ і критерій гідності й покликання жінки» (Владика Святослав (Шевчук) та «Жінка в історії українського суспільства й Церкви» (Світлана Гуркіна). У другій сесії – «Жінка і сучасність» – виголошено такі доповіді: «Виклики часу: жінка в ліберальному суспільстві» (Марія Говгера), «Жінка в посткомуністичному суспільстві» (Лідія Кондратик) та «Ситуація жінок у сучасній Україні: Я – жінка: сучасний портрет жіночості» (проф. Наталія Черниш).

Після обідньої перерви відбувся круглий стіл під заголовком: «Гідність, рівність, загрози…», під час якого порушено теми рівності прав і можливостей, запобігання домашньому насильству та протидія торгівлі жінками тощо.

П’ятниця, 8 травня, була присвячена темі «Покликання». Папа Іван Павло ІІ з властивою йому вразливістю і чутливістю у документі «Mulieris dignitatem» найбільш всесторонньо проаналізував цю тему і висвітлив всю правду про жінку, її покликання і її роль у суспільному житті і людській культурі. Його визнання гідності жінок та їх незамінна роль у створенні цивілізації любові у третьому тисячолітті є основою роздумів про християнський фемінізм та його мету.

На початку доповідь «Сенс життя – служіння в любові (на прикладі життя Софії Фредро-Шептицької)» прочитала Марія Якимець. Відтак відбувся круглий стіл: «Праця як цінність і радість», модератором якого була проф. Наталія Черниш. Участь узяли Олена Бей, Ганна Боднар, Ольга Босак, Ганна Дутка, Ольга Пастушенко, Оксана Порайко та Зоя Скринник.

Пленарне засідання мало заголовок: «Покликання до любові» і на ній прозвучали такі доповіді: «Вірна супутниця життя – дружина» (Людмила Гридковець), «Любляча мати: материнство тілесне» (Оксана Кочерган) і «Духовне материнство» (с. Наталія Мельник, ЗСПР).

На заключній сесії було прослухано відео-доповідь «Новий фемінізм нового тисячоліття», яку виголосила проф. Олімпія Тaрціо, президент Всесвітнього альянсу за життя (переклад приготував і прочитав Олег Сподар). Останню доповідь «Богородиця як ідеал жіночості: найвища гідність і реалізоване покликання», виголосив Владика Гліб (Лончина).

На закінчення конференції з нагоди Дня матері студентський хор «Ліра» ЛНУ ім. Івана Франка та учні 55-ої школи м. Львова запропонували учасникам святкову програму.

«Метою конференції було пізнати і відчитати правду, об’явлену про жінку, що її нам дав сам Творець. Відтак, опираючись на цей фундамент, окреслити статус, роль, місію й покликання жінки-християнки, жінки-українки, жінки-дружини, жінки-матері, жінки, активної в різних сферах життя, жінки-берегині», – сказала Марія Кожух, голова Комісії у справах сім’ї УГКЦ, у своєму заключному слові.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.