Про Сорок четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. 28.04.09

У заміській резиденції Глави УГКЦ що у селищі Княжичі біля Києва 23 і 24 квітня 2009 року Божого відбулася Сорок четверта сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. На сесійних засіданнях були присутні 17 членів Митрополичого Синоду та єпископ-номінат Київської архиєпархії Йосиф (Мілян), студит.

Під час синодальних засідань, окрім процедурних питань, було розглянуто питання про стан виконання рішень Сорок третьої сесії Митрополичого Синоду та обширно обговорено деталізований план (дорожню карту) розвитку інформаційної діяльності нашої Церкви в Україні й проект Програми протидії абортам в Україні. Було заслухано доповіді про становище Церкви щодо греко-католицьких шкіл та про діяльність пенсійного фонду «Покрова», потребу його популяризації, заплановані заходи щодо подальшого розвитку його діяльності в напрямку прозорості та доступності.

Також було обговорено питання про систему церковних комісій в УГКЦ; про реституцію церковної власності; про проблему внесення астрологів, ворожок та хіромантів до національного класифікатора професій в Україні; про стан будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

Впродовж двох останніх сесій Митрополичий Синод розглянув Резолюції З’їзду мирян, який відбувся 7-8 листопада 2008 року Божого в Києві та затвердив текст звернення з цього приводу.

Синодом було розглянуто звернення директора Інституту народної пам’яті пана Ігоря Юхновського та прийнято відповідну постанову. Своїми постановами Синод також відреагував на ініціативу українських банкірів щодо відновлення в Україні проведення Дня ощадності та підтримав ідею проведення акції «Розумне управління Божими дарами».

У п’ятницю, 24 квітня, усі члени Митрополичого Синоду прийняли участь у Торжественному проголошенні бл. священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів Української Греко-Католицької Церкви, яке відбулося при Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Наступну, Сорок п’яту сесію Митрополичого Синоду було вирішено провести у червні 2009 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів

Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Постанови

Сорок четвертої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького

Верховного Архиєпископства УГКЦ

Київ-Княжичі, 23-24 квітня 2009 року Божого

  1. Для оптимізації місійного служіння нашої Церкви:

а) доручити отцям-ректорам семінарій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ опрацювати академічну програму місіології для семінаристів та забезпечити належний рівень її викладання;

б) благословити проведення зустрічей отця Василя Поточняка, виконавчого секретаря Пасторально-місійного відділу УГКЦ, чи інших досвідчених у місійному житті священиків з деканами Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та зі священиками на деканальних соборчиках для безпосереднього представлення практичного місійного досвіду.

  1. Для розвитку церковного шкільництва в Україні:

а) всебічно сприяти бажанню громадськості мати свої загальноосвітні греко-католицькі школи;

б) підтримати практичні зусилля Патріаршої курії УГКЦ, спрямовані на якомога ширшу реалізацію права громадян мати свої загальноосвітні церковні школи та бюджетну фінансову підтримку їх загальнообов’язкового освітнього стандарту;

в) доручити Комісії у справах шкільництва створити Освітню раду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, яка мала б підготувати відповіді на усі практичні питання щодо заснування та діяльності загальноосвітніх греко-католицьких шкіл в Україні.

  1. Доопрацювати з внесеними пропозиціями питання про єдину пасторальну практику на підставі узагальненого існуючого досвіду щодо різних специфічних випадків похоронів і розглянути його на наступній сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

  2. Затвердити текст листа до мирян у відповідь на Звернення делегатів Другого з’їзду мирян Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ на тему «Моя участь у житті парохії, Церкви та держави», що відбувся 7-8 листопада 2008 року Божого у місті Києві.

  3. Висловити разом із іншими членами Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій рішучий протест проти факту внесення астрологів, ворожок та хіромантів до національного класифікатора професій в Україні.

  4. Пригадати душпастирям Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ про проведення у неділю, 26 липня, Чину відновлення Хресних обітів з нагоди празника Святого Володимира.

  5. Благословити відзначення Дня поминання невинно убієнних у голодоморах та усіх, хто пожертвував своїм життя за любов до Бога, Церкви й народу, в суботу перед Зісланням Святого Духа, 6 червня 2009 року Божого.

  6. Благословити ініціативу українських банкірів щодо відновлення в Україні проведення Дня ощадності.

  7. Підтримати ідею проведення акції «Розумне управління Божими дарами».

  8. Провести Сорок п’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви у червні 2009 року Божого.

Ці постанови набирають чинності 5 травня 2009 року Божого

Голова Синоду Єпископів

Києво-Галицького Верховного Архиєпископства

Української Греко-Католицької Церкви

  • Любомир
Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.