Папські поїздки у 2002 році: підготовка триває

У 2002 році Іван Павло II планує здійснити цілий ряд закордонних поїздок. Болгарський уряд вже підтвердив, що 23-26 травня Папа відвідає цю православну країну. Очікується також, що у липні Папа відвідає Канаду і Мексику, у серпні — Польщу, а у вересні — Хорватію.

Канада і Мексика

Іван Павло II вирушить до Мексики наприкінці липня після участі у Всесвітньому дні молоді, який відбудеться 25-28 липня також на американському континенті — в Торонто. Папа поїде до Мексики, аби здійснити там канонізацію блаженного Хуана Дієго — мексиканського індіанця, якому в 1531 році явилася Діва Марія, повідомили джерела у Ватикані.

Нещодавно мексиканські ЗМІ опублікували листа у Ватикан, датованого груднем минулого року, чотирьох відомих священиків, в якому вони вкотре заявили про відсутність доказів реального існування Хуана Дієго. В інтерв’ю агентству CNS працівник Римської курії підтвердив факт отримання такого листа, однак додав, що він, найімовірніше, жодним чином не відіб’ється на процесі прослави цього блаженного.

«Я не хочу ставити під сумнів щирість авторів листа, але це питання ретельно вивчалося і рішення по ньому вже прийнято», — заявив працівник курії і нагадав, що в грудні Іван Павло II офіційно визнав факт здійснення дива за посередництвом Хуан Дієго, чим практично вирішив питання про його канонізацію.

У самій Мексиці лист викликав широкий резонанс: після його публікації на радіо і телебаченні було проведено кілька круглих столів, учасники яких висловили свою точку зору на майбутню канонізацію. Один з авторів листа о. Мануель Олімон заявив для преси, що він переконаний в справедливості тез, висловлених у листі. Навіть якщо канонізація Хуана Дієго відбудеться, суперечки навколо його імені на цьому не припиняться, вважає священик. Зі своєї сторони архієпископ Мехіко кардинал Ноберто Рівера Карера заявив: «Зроблено великий шмат роботи, в результаті якої не залишається жодних сумнівів у реальності існування і святості особи Хуана Дієго».

Канонізація Хуана Дієго стане найважливішою подією релігійного життя Мексики за останні роки. Очікується що на церемонії будуть присутні кілька мільйонів людей. Це буде вже п’ятий візит Папи до цієї латиноамериканської країни.

Польща

Папа Іван Павло II приїде до Польщі наприкінці серпня, якщо йому дозволить здоров’я. Про це заявив речник Святого Престолу Хоакін Наварро-Валлс після візиту польського президента Александра Квасневського до Ватикану 28 лютого. Він також зазначив, що приватна 15-хвилинна аудієнція пройшла у надзвичайно сердечній і теплій атмосфері.

«Поживемо — побачимо», — відповів Іван Павло II на запрошення президента відвідати рідну країну. У декларації, опублікованій 28 лютого, Наварро-Валлс підтвердив, що Папа був дуже зворушений» цим запрошенням.

Хоча точна дата візиту ще не підтверджена (за словами Квасневського, «вона залежатиме від інших поїздок»), однак у Ватикані називають можливим термін між 16 та 20 серпня.

Звертаючись до журналістів наприкінці зустрічі, президент Польщі заявив, що Папа відвідає Краків — своє рідне місто і святиню Кальварія, з моменту побудови якої зараз минає 400 років. Ця святиня, яку обслуговують ченці-францисканці, розташована на південь від Кракова, у безпосередній близькості від заводу Сольвей, де Папа працював у семінаристські роки.

Азербайджан

Тим часом в Азербайджані також триває підготовка до візиту Івана Павла II до цієї країни. З цією метою закавказьку республіку вже відвідав єпископ Ренато Бокардо, який відповідає за організацію закордонних поїздок Папи. Хоча офіційно про візит Папи в Азербайджан досі не повідомлялося, очікується, що Іван Павло II відвідає цю переважно мусульманську країну ще цього року — можливо, восени. Якщо візит відбудеться цього року, він буде приурочений до 10-річчя встановлення дипломатичних відносин між Ватиканом і цією державою.

Ренато Бокардо, який раніше працював у Папській раді в справах мирян і курував підготовку до Всесвітніх Днів Молоді, зайняв посаду організатора закордонних поїздок Папи минулого року. Він змінив на цьому місці 80-річного кардинала Роберто Туччі. До речі, останньою поїздкою Папи, яку готував Роберто Туччі, був візит Святішого Отця на Україну в червні минулого року.


Ватикан заперечив поширені рядом ЗМІ чутки про те, що Папа Павло VI свого часу мав намір продати знамениту скульптуру Мікеланджело «Пієта», яка зберігається у соборі св, Петра, з тим, щоб передати виручені гроші у фонд допомоги бідним країнам.

Директор прес-служби Ватикану Хоакін Наварро-Валлс виступив із запереченням інформації італійського журналу «Diario», що опублікував сенсаційну статтю, в якій стверджувалося, що незадовго до своєї смерті, у липні 1978 року, Павло VI вів переговори з торговцем творами мистецтва на предмет можливого продажу цього шедевра Мікеланджело. Публікація у журналі грунтується на книзі, що вийшла друком два роки тому у Франції і пізніше була перекладена італійською мовою. Автор книги, який нещодавно помер, торговець антикваріатом Даніель Вільдштейн стверджує, що Павло VI зустрічався з ним, аби обговорити продаж «Пієти». При цьому виручені гроші Папа хотів передати у фонд допомоги країнам третього світу, пише в своїх мемуарах Вільдштейн.

Автори статті в «Diario» стверджують, що в італійському перекладі сторінки, де розповідається про цю зустріч, були пропущені, начебто «під тиском Ватикану».

Інформація, поширена журналом «Diario», заявив Наварро-Валлс, «не має під собою жодного грунту». «Навпаки, — продовжує прес-секретар Ватикану, — саме Павло VI, після того, як «Пієта» експонувалася у США, суворо заборонив будь-коли надалі вивозити цю скульптуру за межі Ватикану без особливого погодження з Папою».

Представник Ватикану також повідомив журналістам, що в особистого секретаря Павла VI єпископа Паскуале Маккі зберігається адресований йому лист Вільдштейна, написаний невдовзі після публікації його мемуарів французькою мовою. У цьому листі торговець предметами мистецтва заперечує той факт, що Папа хотів продати «Пієту».

«Саме наявність цього листа призвела до того, що епізод, достовірність якого заперечував сам Вільдштейн, був виключений з італійського видання» — заявив Наварро-Валлс.

«Пієта» Мікеланджело — мармурова скульптура Богоматері, яка оплакує знятого з хреста Ісуса, — зберігається у правій наві Ватиканської базиліки. Після того, як в 1972 році психічно неврівноважений художник Ласло Тот (австралієць угорського походження) накинувся на скульптуру з молотком у руках і завдав їй пошкоджень, ретельно відреставрована «Пієта» зберігається за куленепробивним склом.


Фокусники та ілюзіоністи звернулися до Папи Івана Павла II з проханням проголосити їхнім небесним патроном св. Івана Боско. Петицію передала депутація фокусників, які прийшли на папську загальну аудієнцію у Ватикані. Крім прохання у письмовому вигляді ілюзіоністи подарували Папі символічну «чарівну паличку», аби «він міг продовжувати творити те велике диво, якого так потребує земля — нести мир і спокій».

Одним з ініціаторів візиту у Ватикан представників цієї рідкісної професії став італійський монах-салезіанин о. Сільвано Мантеллі, який у 2000 році організував «ювілей фокусників» (у ньому взяли участь лише ті ілюзіоністи, які не вдаються до окультизму і магії).

Протягом останніх 20 років о. Мантеллі править спеціальні «Служби Божі для фокусників» в рідному селі св. Івана Боско, що має назву Кастельнуово-Дон-Боско.

Славнозвісний італійський подвижник св. Іван Боско ввійшов в історію Церкви як засновник салезіанського чину — спільноти, що присвятила свою діяльність вихованню молоді, в тому числі і важких підлітків. Дон Боско вважав, що молодь бідна, опущена, та, яка вже стоїть на небезпечному шляху, найбільше потребує любові та опіки. Тому отці-салезіани перш за все йдуть назустріч такій молоді, допомагаючи їй зайняти гідне місце у суспільстві та Церкві, усвідомити своє завдання у євангелізації суспільного життя. Сам Дон Боско вже давно вважається неофіційним покровителем ілюзіоністів та інших артистів цирку, оскільки відомо, що, спілкуючись з дітьми, він часто показував їм фокуси.

За матеріалами закордонних видань підготувала Зоряна Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.