УГКЦ збагатилася ще одним архиєреєм. 07.04.09

У вівторок, 7 квітня 2009 року, у день празника Благовіщення Пресвятої Богородиці, в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові відбулася архиєрейська хіротонія Преосвященного Владики Святослава (Шевчука), Єпископа-помічника єпархії Покрова Пресвятої Марії в Буенос-Айресі. Рішення про призначення отця доктора Святослава Шевчука, ректора Львівської духовної семінарії Святого Духа, Єпископом-помічником єпархії УГКЦ в Аргентині, уділяючи йому титулярний престол Castra di Galba, було оприлюднено одночасно у Ватикані та Україні 14 січня 2009 року.

Чин архиєрейської хіротонії розпочався напередодні, 6 квітня, із архиєрейського найменування. Наступного дня у по вінця наповненому храмі відбулася хіротонія. Для її здійснення до Львова прибули Блаженніший Любомир, Глава Української Греко-Католицької Церкви, Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Іван Юркович, Апостольський Нунцій в Грузії Архиєпископ Клавдіо Гуджеротті, 18 Владик УГКЦ з України та з-закордону, Владики Римо-Католицької Церкви в Україні, священики та миряни. Учасниками спільної молитви були представники обласної і міської влади.

Літургія, яку очолив Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, розпочалася об 11.00. Спочатку Владика-номінат Святослав (Шевчук), згідно із обрядом, засвідчив свою віру у Пресвяту Трійцю, воплочення Ісуса Христа та інші правди, яких навчає Церква. Згодом, після Малого входу, розпочалася хіротонія Владики Святослава. Головним святителем був Владика Ігор, а співсвятителями – Владика Михаїл (Микицей), Єпарх єпархії Покрова Пресвятої Марії в Буенос-Айресі, та Владика Юліян (Вороновський), Єпарх Самбірсько-Дрогобичцький. У храмі залунало величаве “Аксіос” (з гр. “гідний”, “достойний”).

У проповіді Глава УГКЦ, який був присутній на Літургії, відкликуючись до празника Благовіщення, говорив про копіткий процес вибору нового єпископа та про важливий момент у цьому ділі: згода обраного. Це, за словами проповідника, є подібним до того, як у день Благовіщення архангел Гавриїл благовістив Богородиці про зачаття і народження Сина Божого. “Тоді усі небесні сили очікували на її згоду. Подібно, мабуть, і вірні нашої Церкви в Аргентині, коли я запитував о. Святослава про його згоду прийняти вибір нашого Синоду, очікували, що він відповість. А о. Святослав сказав мені, що якщо така Божа воля, то він її радо приймає”, – сказав у проповіді Блаженніший Любомир.

На завершення Літургії Архиєпископ Іван Юркович прочитав лист-благословення Святішого Отця Венедикта XVI, Папи Римського (див. у додатку). Тоді із словом подяки виступив Владика Святослав. Він, усвідомлюючи велику відповідальність за здійснення покладеного на нього завдання, просив присутніх про молитовну підтримку. Після Літургії новопоставлений Владика Святослав уділив всім присутнім своє перше архиєрейське благословення.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ВЕНЕДИКТ, ЄПИСКОП, СЛУГА СЛУГ БОЖИХ

Возлюбленому синові Святославу Шевчуку, священнослужителеві Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, досі чинному Ректорові Львівської духовної семінарії, іменованому Єпископом-помічником Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці для українців візантійського обряду в Буенос-Айресі, а рівночасно призначеному титулярним єпископом Кастро-Гальбійським, – привіт і апостольське благословення.

Вельмишановний брат Михаїл Микицей, FDP, першоієрарх Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці для українців візантійського обряду в Буенос-Айресі, з огляду на поважний вік та величину території згаданої Єпархії просив про призначення йому Єпископа-помічника.

Розглянувши дану справу з належною престолові Святого ап. Петра розсудливістю та дбаючи про добро цілого загалу вірних Господнього стада, засягнувши думки Вельмишановного Брата нашого Кардинала Префекта Конгрегації у справах Східних Церков, ми розцінили за доречне прихильно поставитися до представленого ним прохання.

Тож з огляду на те, що Ти, возлюблений сину, будучи прикрашений визначним обдаруванням, є визнаним знавцем священних наук, ми вважаємо Тебе придатним до виконання обов’язків цього уряду та вищою Апостольською владою поставляємо Тебе Єпископом-помічником згаданої єпархії, одночасно із цим надаючи Тобі титул Єпископа Кастро-Гальбійського і наділяючи Тебе всіма тими правами та повновластями єпископської гідності, які належать до цього уряду.

Що ж стосується справи Твого єпископського рукоположения, визнання віри та складання обітниці послуху щодо Нас та Наших Наступників, слід притримуватися положень Кодексу Канонів Східних Церков.

Поступай достойно, возлюблений сину, перебуваючи у братньому зв’язку із дбайливим Пастирем єпархіального престолу Покрова Пречистої Богородиці для українців візантійського обряду в Буенос-Айресі та ревним сповненням довіреного Тобі служіння всіх надихаючи; найперше ж – май завжди перед очима Бога, побожно дбаючи на повсякчас, щоби Він був світильником перед ногами в Тебе і світлом на стежках Твоїх (Пс. 119, 105).

Благодать Святого Духа й заступництво Пречистої Діви Марії нехай завжди сповнюють Тебе радістю та укріплюють Тебе.

Дано в Римі, при базиліці Святого Петра, дня шістнадцятого місяця січня, року Божого дві тисячі дев’ятого, у четвертий рік Нашого Понтифікату.

 

Венедикт XVI

 Франциск Бруно, Апостольський Протонотарій

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.