Триває візит Владики Богдана (Дзюраха) до Канади . 04.04.09

Триває візит Владики Богдана (Дзюраха), голови Наглядової ради будівництва Патріаршого центру УГКЦ у Києві, Єпископа-помічника Київської архиєпархії, до Канади. Як ми повідомляли, цей візит має кілька цілей: 1) зустріч з українськими католицькими громадами в Канаді і ознайомлення з життям наших вірних на поселеннях, з діяльністю українських церковних, харитативних та громадських інституцій на канадській землі; 2) проповідь духовних місій (великопісних реколекцій) у кількох парафіях Канади, зокрема, у Вінніпегу, Едмонтоні та Калгарі; 3) зустрічі з мирянами, духовенством та провідниками різних громадських організацій, під час яких Владика Богдан розповідає про стан будови Патріаршого центру УГКЦ у Києві, про перспективи закінчення цього важливого проекту та про фінансові потреби, пов’язані з завершальним етапом будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Особливою подією став для гостя з України концерт «Золотий колос», що його у четвер, 27 березня, організували вчителі і діти української школи Непорочної Діви Марії, яку провадять Сестри Служебниці. Понад двісті дітей віком від 4 до 13 років виконували українські пісні, показували сценки, пов’язані з життям українських хліборобів, знайомили присутніх з рідними звичаями та традиціями. Цікаво, що в концерті брали участь не тільки діти, що походять з українських родин, але також діти інших національностей, які навчаються у школі і знайомляться та популяризують українську духовність і культуру серед місцевого населення. У короткому слові наприкінці концерту Владика Богдан висловив щиру подяку вчителям, батькам і всім учасникам за збереження українського духа на поселеннях та передав вітання з рідної землі.

У неділю Єпископ-помічник Київської архиєпархії розпочав духовні місії в Катедральному соборі Святих Володимира і Ольги в м. Вінніпегу. Ці духовні науки відбулися під гаслом: «Зберегти віру, зростати у любові». Проповідник з України під час першої науки, пригадуючи слова св. апостола Павла в Посланні до Римлян, сказав: «Ми зустрічаємось сьогодні як діти того самого народу і тієї самої Церкви. Для мене глибоко символічним є той факт, що я, прибувши з Київських пагорбів, де понад тисячу років тому започатковувалася наша Церква, можу проповідувати ці духовні місії саме тут, в катедрі, посвяченій нашим святим рівноапостольним Володимирові і Ользі, бо ці святі єднають нас у вірі і пригадують нам про наші спільні національні і церковні корені». Знаком великої віри наших перших поселенців в Канаді є численні храми, що знаходяться на території Вінніпегу (їх в місті є 16!). Водночас постійно актуальним закликом залишаються батьківські повчання Митрополита Андрея, скеровані у 1901 році до перших поселенців з Галичини в Канаді, які пригадав присутнім Владика Богдан: «Перша річ, браття мої милі, на котру мусите передовсім вважати, є та, щоб між вами не затратилася свята наша віра. Без віри нема спасіння, нема вічного щастя! Свята віра – це найдорожчий скарб. Більше варта, ніж усі добра цього світу. Цілий світ перемине, кожного з нас чекає смерть. По смерті чекає нас Божий суд. Добра, котрі свята віра приносить, лишаться нам на віки. Принесуть нам безкоенчну радість у небі; остережуть нас від вічного нещастя, від вічної погибелі в пеклі. Держіться, отже, сильно святої віри! Не дайте собі її вирвати; не допустіть, щоб вона між Вами затратилася».

У вівторок, 31 березня, відбулася зустріч Владики Богдана зі священиками, що служать на території Вінніпезької архиєпархії. Архиєпископ Лаврентій (Гуцуляк), Митрополит Вінніпезький, під проводом якого відбувалася зустріч, підкреслив її важливість, оскільки священики і диякони можуть з перших уст почути найновішу інформації про церковне життя в Україні, про євангелізаційну діяльність УГКЦ на рідних землях, а також про труднощі, з якими змагається Церква в Україні. На зустрічі був присутній також Владика Михаїл (Бздель), Архиєпископ-емерит Вінніпезької архиєпархії. З особливим зацікавленням присутні переглянули фільм про будову Патріаршого центру в Києві. Після демонстарції фільму відбувся обширний діалог, під час якого присутні почули відповіді гостя з України на різні питання, пов’язані з добудовою собору в м. Києві. Владика Богдан висловив подяку проводові УГКЦ в Канаді за дотеперішню фінансову підтримку (станом на березень 2009 року на будову собору у Києві надійшло понад 300 тис. американських доларів) та висловив побажання, щоб цього року на території Канади започаткувати акцію «Моя цеглинка на будову собору», оскільки ця акція показала себе дуже ефективною як в Україні, так і поза її межами (в США, Італії, та на даний час започатковується у Німеччині та Польщі).  

У середу, 1 квітня, продовжилося знайомство Владики Богдана з життям УГКЦ в Канаді. У Вінніпегу Владика відвідав старечий пансіонат, яким опікуються Сестри Пресвятої Родини. Спершу Єпископ-помічник Київської архиєпархії, у співслужінні з о. Богданом Лукієм, ЧНІ, парохом місцевої парафії Отців редемптористів та капеланом пансіонату, відслужив Божественну Літургію. Наприкінці Літургії Владика Богдан звернувся до присутніх зі словом, у якому підкреслив, що «тут зібрана найцінніша частина Церкви Христової, та Церква, яка бере на себе хрест і йде слідом за Спасителем». Владика заохотив мешканців пансіонату, людей пристарілого віку, часто хворих і немічних, щоб вони, єднаючи свої терпіння зі страстями Христовими, надалі продовжували служити Церкві і цілому світові та показували своїм ближнім справжні духовні пріоритети у людському і християнському житті. Після Божественної Літургії гість, у супроводі Владики Михаїла (Бзделя), познайомився з діяльністю пансіонату та зустрівся зі священиками-емеритами, які проживають в цьому домі.

У середу Владика Богдан відвідав також відомий далеко поза межами Канади «The Welcome Home», яким опікуються Редемптористи Йорктонської провінції та за посерединцтвом якого вони здійснюють своє євангельське служіння людям найбільш убогим і покинутим, у тому числі – і індіанського походження. «Наявність таких розвинених і сильних харитативних інституцій на території Вінніпезької митрополії яскраво свідчить про життєздатність нашої Церкви та про її духовну силу, що проявляється в служінні Богові та потребуючій людині», – сказав в коментарі для Прес-служби Київської архиєпархії Владика Богдан.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.