У концтаборі в Майданеку відкриють меморіальну таблицю із словами блаженного Омеляна Ковча, “пароха Майданека”. 24.03.09

Патріарший Синод Єпископів УГКЦ, що відбувся 2 – 9 вересня 2008 року, постановив проголосити блаженного священномученика Омеляна Ковча Покровителем душпастирів УГКЦ. Це рішення Синоду буде реалізовано в три етапи:

  1. 25 березня 2009 року – проща духовенства УГКЦ до Музею в Майданеку (Люблін, Польща) та прийняття там праху блаженного для виставлення його у катедральних соборах кожної єпархії та екзархату.

  2. 24 квітня 2009 року – торжественне проголошення бл. свщмч. Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ. Урочистість відбудеться у Києві на території будівництва Патріаршого центру УГКЦ за участю усіх єпископів, духовенства та мирян.

  3. Кожна єпархія та екзархат на локальному рівні проводять відповідне торжество.

Перша із запланованих подій відбудеться у найближчу середу. У рамках відзначення 65 річниці смерті блаженного Омеляна, 25 березня 2009 року, об 11.00 за польським часом, в Музеї на Майданеку в Любліні відбудеться урочисте відкриття таблиці з посланням “пароха Маданека”: “…Тут я бачу Бога – Бога, який однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей”. Відкриття обеліска з таблицею здійснить Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник. У програмі урочистостей заплановано проведення екуменічної молитви, яку очолить Глава УГКЦ Блаженніший Любомир, передання праху-землі з Майданека представникам українських єпархій, а також відвідини музею-концтабору “Слідами Омеляна Ковча”, – для Департаменту інформації повідомили у Фундації духовної культури пограниччя.

“Це син одного народу, що загинув на землі іншого народу, а відібрано йому життя за те, що хотів допомогти третьому народові. Це постать, котра нас об’єднує. Там, де є святі, вже немає кордонів”, – сказав про бл. Омеляна Блаженніший Любомир.

Шукаючи в сучасному світі спільних цінностей, які би могли об’єднати народи Центральної та Східної Європи, жертва бл. Омеляна стає для нас важливою заохотою до взаємної поваги та добросусідства. Наслідуючи слова о. Ковча “хочемо надати пошану та подяку усім знаним та незнаним людям, які в часі переслідувань спромоглися на кроки справжнього героїзму”, – говорить ініціатор заходу о. Стефан Батрух.

Урочистості організовують Фундація духовної культури пограниччя та Греко-католицька парафія з Любліна при співпраці з Посольством України в Польщі. До участі в заході запрошені представники центральних та місцевих органів влади, дипломатичного корпусу та єврейської громади з Польщі та України. Очікується чисельна участь ієрархів та духовенства різних конфесій.

Департамент інформації УГКЦ

Блаженний Омелян Ковч (1884-1944) народився 20 серпня 1884 року у Космачі (Косівський район) в родині Григорія Ковча (1861-1919) та Марії з дому Яскевіч-Волфельд (1891-1939). Понад 20 років душпастирював в Перемишлянах (Львівська область). Ув’язнений гітлерівцями за рятування людської гідності спочатку у тюрмі на колишній вулиці Лонцького у Львові, а потім в концентраційному таборі в Майданеку. У листах просив родину, щоби не робила старань про його звільнення, оскільки його обов’язком є підтримувати співв’язнів. Загинув 25 березня 1944 року. Своє перебування в концтаборі на Майданеку сприймав як Божий дар. Єврейська рада України надала о. Ковчу звання «Праведника України». У 2001 році у Львові був беатифікований Папою Іваном Павлом ІІ. Восени 2008 року Синод УГКЦ проголосив блаженного священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.

За додатковою інформацією звертайтеся: Фундація духовної культури пограниччя (Люблін)

Олена Семенюк, тел.+48 0 514 900 477, olenka.semeniuk@gmail.com

о. Стефан Батрух, тел. +48 603 76 29 46, ел. пошта: s_batruch@poczta.onet.pl

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.