У Донецьку відбулося засідання Постійного Синоду Єпископів УГКЦ . 02.03.09

Від 27 лютого до 2 березня 2009 року у Донецьку проходило засідання Постійного Синоду Єпископів УГКЦ. Постійний Синод – це група єпископів, яка працює від імені Патріаршого Синоду і є дорадчим органом для Глави Церкви. “Як ми вже переконалися, що більше члени Постійного Синоду поінформовані, то краще ми можемо підготувати засідання Патріаршого Синоду. П’ять років тому ми ухвалили проводити одне із засідань, які відбуваються упродовж року (переважно їх є три), поза межами України, а два інші – в Україні, у Львові. Однак цього року ми вирішили, що для того, щоб краще пізнати становище нашої Церкви, слід проводити засідання не тільки у Львові, а й в інших містах єпархій та екзархатів України”, – сказав Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, пояснюючи вибір місця проведення цього синодального засідання.

У п’ятницю, суботу і понеділок до обіду відбувалися формальні засідання Синоду, після обіду – заздалегідь заплановані зустрічі з духовенством, мирянами, мирянськими організаціями, молоддю Донецько-Харківського екзархату та представниками місцевої влади. У неділю члени Постійного Синоду роз’їхалися до трьох парафій УГКЦ у Донецьку та до парафій у Харкові, Запоріжжі та Полтаві, де служили Архиєрейську Літургію та спілкувалися з вірними. У Донецьку служили: Блаженніший Любомир та Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський, – у Катедральному храмі Покрови Пресвятої Богородиці; Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, – у храмі Зіслання Святого Духа, на місці будівництва молодіжного центру; Владика Давид (Мотюк), Єпарх Едмонтонський (Канада), та Владика Павло (Хомницький), Єпарх Стемфордський (США), – у храмі Святого Миколая. Владика Василь (Семенюк), Єпарх Тернопільсько-Зборівський, відвідав вірних УГКЦ у Полтаві, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, завітав до Запоріжжя, а Владика Василь (Медвіт), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, який тими днями також перебував у Донецьку, служив у Харкові.

На завершення Синоду його учасники відвідали парафії УГКЦ у Донецьку і мали зустріч з Владикою Степаном (Меньком) та його помічниками в управлінні екзархату. Під час засідання члени Постійного Синоду представили їм свої спостереження щодо сучасного становища екзархату та висловили свої побажання на майбутнє.

Довідка:

Постійний Синод складається з п’яти осіб: з уряду до цього органу входить Глава УГКЦ, який є головою Постійного Синоду. Трьох єпископів, членів Постійного Синоду, обирає Патріарший Синод, а одного призначає Верховний Архиєпископ. Членів цього Синоду обирають на п’ять років. Окрім того, обирають заступників на випадок, якщо хтось із членів Постійного Синоду не зможе взяти участі у його роботі. Впродовж року відбувається чотири засідання Постійного Синоду, одне з яких — одразу після завершення Патріаршого Синоду.

Синод Єпископів УГКЦ, що проходив у Філадельфії (США) від 27 вересня до 6 жовтня 2007 року, обрав нових членів Постійного Синоду Єпископів УГКЦ: Архиєпископа Ігоря (Возьняка), Владику Павла (Хомницького), Владику Давида (Мотюка), Владику Василя (Семенюка). Склад заступників членів Постійного Синоду Єпископів УГКЦ: Владика Василь (Івасюк), Владика Ярослав (Приріз), Владика Володимир (Ющак), Владика Володимир (Ковбич).

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.