Одним з кульмінаційних моментів папського візиту стало проголошення 28 українських блаженних, яке Іван Павло II здійснив 27 червня під час Божественної Літургії візантійського обряду, що була відправлена на іподромі у Львові.

Одним з кульмінаційних моментів папського візиту стало проголошення 28 українських блаженних, яке Іван Павло II здійснив 27 червня під час Божественної Літургії візантійського обряду, що була відправлена на іподромі у Львові. Папа беатифікував Миколая Чарнецького і 24 співмучеників (їхній празник УГКЦ відзначатиме 27 червня), Теодора Ромжу (день пам’яті — 1 листопада), Омеляна Ковча (27 червня) і Йосафату Гордашевську (20 листопада).

«Як пшеничне зерно, падаючи в землю, вмирає, щоб дати життя рясному колоссю, так і вони пожертвували своїм життям, щоб Божа нова родила і приносила новий і щедрий урожай,— сказав Святіший Отець у промові. — …Ці наші брати й сестри є відомими представниками величезної кількості анонімних героїв — чоловіків і жінок, одружених і неодружених, священиків і богопосвячених осіб, молодих і старших, які протягом 20 сторіччя протистояли переслідуванню, насильству, смерті, щоб тільки не відректись від своєї віри».

Під гучні оплески Папа висловив сподівання на успішне завершення беатифікаційної справи митрополита Андрея. Він, зокрема, сказав: «Як не згадати делакоглядну й грунтовну пастирську діяльність Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, справа беатифікації якого ведеться і сподіваємось одного дня побачити його у славі святих. Треба зробити належне посилання на його героїчну апостольську діяльність, щоб зрозуміти по-людському незрозумілу живучість УГКЦ в темні роки переслідувань».

Під час чину проголошення блаженними Святіший Отець освятив ікони блаженних та камінь, на якому буде закладено храм Миколая Чарнецького.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.