У прощі до Зарваниці взяли участь сто десять тисяч прочан. 15.07.2008

Проща до Марійського духовного центру в с. Зарваниця (Тернопільська обл.), яка відбулася 12-13 липня 2008 року, у якій за підрахунками працівників МВС України взяли участь близько 110 тисяч прочан з України, Польщі, Білорусі та інших країн, стала осердям та вершиною візиту в Україну Кардинала Леонардо Сандрі, префекта Конгрегації для Східних Церков. Разом з достойним гостем учасниками Всеукраїнської прощі до чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері були Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, владики, члени Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, єпископи Римо-Католицької Церкви в Україні, численні священики, представники державної влади, депутати різних рівнів, молодь, старші, діти. Проща відбулася у рамках Року християнського покликання та з нагоди святкування 1020-ліття Хрещення Київської Русі.

“Ви українці, а це означає, що ви є європейці”, – сказав Кардинал Сандрі під час зустрічі з молоддю, яка відбулася 12 липня одразу після його прибуття до Зарваниці. При цьому він застеріг, що для декого Європа асоціюється з матеріальним добробутом, а не як спільнота осіб, об’єднаних спільними християнськими коріннями. “Ваша історія, мистецтво, культура несе у собі незаперечний християнський відбиток. Європа очікує вашого християнського свідчення”, – сказав промовець.

Зворушливим моментом зустрічі з молоддю була спільна молитва за українські родини, яку, як сказав Кардинал “у важкі але святі години своєї хресної дороги”, уклав Митрополит Андрей (Шептицький). Під час молитви Кардинал Сандрі запалив подаровану йому свічку і тримав її перед усіма “за щасливе майбутнє України”.

Наступним у програмі перебування префекта Конгрегації для Східних Церков у Зарваниці був Молебень до Пресвятої Богородиці, перед яким від парафіяльної церкви до чудотворного місця пройшов похід зі свічками та духовним оркестром. “Нас тут десятки тисяч і кожний знає може десять, може кількадесят осіб. Нам може здаватися, що ми тут разом, але чужі одне одному. Але це не правда, бо всі ми брати і сестри у Христі, які мають одну Матір – Пресвяту Богородицю”, – сказав на завершення богослужіння Блаженніший Любомир. У свою чергу Кардинал Сандрі висловив вдячність Матері Божій за нагоду бути у Її відпустовому місці, а Главі УГКЦ та членам Синоду – за запрошення.

У неділю о 9.00 розпочалася урочиста Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Блаженніший Любомир. З ним співслужили Кардинал Леонардо Сандрі, владики і духовенство УГКЦ та РКЦ в Україні.

У проповіді (її фрагмент слухайте за цим посиланням: http://www.ugcc.org.ua/audio/zarvanytsya_huzar.mp3) Предстоятель УГКЦ нагадав, що цьогорічна проща проводиться з нагоди Року християнського покликання і відбувається у неділю всіх святих українського народу. За словами проповідника, ці дві теми в’яжуться в одне, адже кожний з нас передусім одержав від Господа Бога покликання до життя, а крім того – до святості. “Ми стаємо святими не через власні заслуги, а через Ісуса Христа. Він є “єдин Свят, єдин Господь”, через якого Божа благодать, святість сходить на нас. Через хрещення ми стали з Ним одним тілом, ми стали святими, частиною Церкви. Але нам цей Божий дар святості потрібно берегти і підтримувати. Це робимо через наслідування Ісуса Христа”, – сказав проповідник.

“Як я можу залишити Зарваницю, не подякувавши Господеві за дар бути тут, не подякувавши вам за те, що дали мені можливість відчути себе тут вашим братом у вірі, вам, які мене прийняли як представника Церкви і співробітника Папи Венедикта XVI”, – зокрема сказав Кардинал Сандрі у промові при кінці Літургії (її фрагмент слухайте за цим посиланням: http://www.ugcc.org.ua/audio/zarvanytsya_sandri.mp3). Тоді промовець говорив слова привітання і подяки на адресу Блаженнішого Любомира з нагоди його ювілеїв: 50-ліття священства та 75-ліття життя. “У цих днях я відчув усю любов, яку ви маєте до вашого Глави і Батька. Я торкнувся моїми руками того жару і завзяття, з яким ви говорите, щоб ваша Церква мала патріархат і була визнана патріархатом”, – сказав префект Конгрегації для Східних Церков і ці слова були зустрінуті бурхливими оплесками.

На завершення Літургії було прочитано звернення депутатів Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської обласних рад, яке було ними прийняте 8 липня цього року, у якому вони просять Святішого Отця Венедикта XVI про визнання патріаршої гідності УГКЦ. Текст звернення було передано Кардиналові Сандрі.

Також було передано привітання для учасників прощі від Президента України Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Після Літургії відбулося освячення води.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка

Зарваниця – це величний Марійський центр Західного Поділля. До його складу входять, зокрема, Надбрамна церква Благовіщення, Собор Зарваницької Божої Матері, парафіяльна церква Пресвятої Трійці з чудотворною іконою Божої Матері, духовний центр «Теотокос», молодіжний центр тощо.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.