У Львові розпочинає роботу Екуменічний соціальний тиждень «Подбай про ближнього». 9.06.2008

ЛЬВІВ — Екуменічний соціальний тиждень триватиме 9-15 червня і включатиме міжнародну академічну конференцію про український кооперативний рух, тренінги-навчання для львівських соціальних організацій та культурний екуменічний фестиваль, в якому візьмуть участь музиканти, артисти, художники, фотографи. Ця подія отримала підтримку відомих українських та міжнародних організацій, серед який Папська рада «Справедливість і мир», Всесвітня Рада Церков, міжнародний благодійний фонд «Україна-3000», Львівська асоціація кредитних спілок та ін.

Директор Інституту екуменічних студій, який виступає одним із організаторів цього заходу, д-р Антуан Аржаковський так охарактеризував головну ідею екуменічного соціального тижня: «Об’єднати всі українські конфесії довкола соціальних питань, адже їх соціальні доктрини майже повністю збігаються, оскільки всі поділяють загальнолюдські цінності. Ми хочемо скористатися досвідом західноєвропейських держав, які проводять соціальні тижні від початку минулого століття, що мають величезний вплив на соціальну політику держав».

Темою наукової конференції Екуменічного соціального тижня стане український кооперативний рух, який у міжвоєнний період був прикладом об’єднання українців різних конфесій навколо спільних цілей. Цей досвід також продовжили і розвинули українці в діаспорі та їхні банки, кредитні спілки та кооперативи стали важливим чинником добробуту громади та збереження її ідентичності. Саме цей позитивний досвід має на меті донести до сучасних українців академічна міжнародна конференція, яка проходитиме 12-13 червня у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Учасники конференції обговорять такі теми: «Моделі соціальної політики в Україні та їхнє втілення у співпраці українських християнських церков» та «Досвід Західної Європи у справах християнської соціальної політики». Участь у конференції візьмуть: Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Іван Юрковіч, Глава УГКЦ Патріарх Любомир (Гузар), архиєпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП) владика Августин (Маркевич), архиєпископ Львівський УАПЦ владика Макарій (Мелетич), єпископ Церкви християн віри Євангельської у Львівській області Роман Ляховський.

У рамках проведення Екуменічного соціального тижня 14 червня заплановані навчання християнських та єврейських соціальних організацій. Відбудуться круглі столи на теми: «Соціальна робота та екуменічне заангажування», «Соціальна політика у Львівській області», «Християнські підходи у вирішенні проблем родини та молоді», «Християнські підходи у питанні навколишнього середовища», «Міжнародна співпраця у сфері соціальної політики».

У рамках проведення Екуменічного тижня відбудеться культурний фестиваль. До його програми входять: конкурс малюнку та есе «Подбай про ближнього», вистави Львівського театру «Воскресіння» «Глорія» та «Світ прекрасний», фотовиставка «Соціальне обличчя Львова», документальні фільми на соціальну тематику, молодіжний концерт християнської музики.

В екуменічному соціальному тижні візьме участь перша леді України Катерина Ющенко, губернатор Львівщини Микола Кміть, мер Львова Андрій Садовий, голова ХДС Володимир Стретович, нардеп Верховної Ради України Юрій Мірошниченко. Приїжджають Мішель Камдесю – екс-директор Міжнародного валютного фонду, члени українських кредитних спілок з США та Канади, а також представники різних європейських соціальних організацій. Також зголосилися глави релігійних конфесій у Львові – католики, православні, вірмени, протестанти та представники єврейської громади.

Ініціаторами проведення Екуменічного соціального тижня виступили: міська рада Львова, Львівська обласна рада та держадміністрація, Український католицький університет (УКУ) та Інститут екуменічних студій цього університету. Планується, що екуменічний соціальний тиждень проводитиметься у Львові щороку.

Як вже повідомляла РІСУ, ініціативу соціальних тижнів запровадили католики Франції 1904 року. Ця традиція поширилася до інших європейських країн та поступово стала екуменічною і міжрелігійною. Вперше у Львові соціальний тиждень на тему патріотизму провів Митрополит Андрей Шептицький 1939 року. Цього ж року він створив Інститут возз’єднання церков імені митрополита Рутського. Поєднання екуменічних і соціальних ініціатив в Екуменічному соціальному тижні, що відбудеться у Львові, є продовженням та розвитком старань Митрополита та застосуванням до України європейського досвіду. В листопаді схожий екуменічний соціальний тиждень відбудеться у Києві.

РІСУ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.