У Києві на честь Митрополита Андрея посаджено дерево. 23.05.2008

20 травня на згадку про Митрополита Андрея (Шептицького) біля Центральної синагоги Києва було посаджено дерево. Ініціаторами цього заходу були президент Ради національних товариств України Ілля Лєвітас, визначний єврейський громадський діяч Курт Лєвін (його під час Другої світової війни врятував Митрополит Андрей), Секретаріат Президента України і Українська рада з питань культури і духовності. Учасниками події були представники Української Греко-Католицької Церкви, Української Православної Церкви та Української Православної Церкви Київського Патріархату.

На початку із вступним словом звернувся равін Моше-Реувен Асман, а тоді було показано короткий фільм про Голокост та Голодомор. На цьому тлі трагічних подій була презентована світла постать Митрополита Андрея. Всі присутні мали змогу оглянути уривок фільму Олеся Янчука “Владика Андрей”, який нещодавно було показано у рамках Каннського кінофестивалю і незабаром буде презентовано в Україні.

У своєму відеозверненні до Президента України, українського народу, членів єврейських організацій України, яке відтак було продемонстровано, Курт Лєвін наголосив, що Митрополит Андрей і його помічники, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв не з якихось корисливих мотивів, а виходячи з глибокої віри й великої людяності. Видимим знаком безкорисливості, за словами Курта Лєвіна, є те, що Митрополит Андрей наказував не примушувати єврейських дітей до того, щоб вони змінювали свою релігійну приналежність, а залишалися патріотами свого народу та вірними сповідниками віри батьків.

“Дерево життя” з’явилося на алеї перед входом у центральну міську синагогу між двома липами. На церемонії висадки були присутні не лише посли Ізраїлю, США, Німеччини, Великобританії, але й школярі українських і єврейських навчальних закладів.

“Те, що на честь Митрополита Андрея було посаджено дерево є дуже символічним. Адже слова пам’яті можна було викарбувати на камені чи металі. Але дерево є живим, воно росте. Ця подія також сприяє нашому зростанню, нашому кращому взаємопізнанню. Це дуже значущий історичний момент, який своєї додаткової ваги набирає від того, що його ініціаторами є не українці, а представники єврейського народу, яких Митрополит Андрей шанував як співгромадян, як дітей одного Бога, яких всіма силами потрібно було рятувати. Цей прекрасний жест зі сторони вдячних євреїв – це те, що має нас заохотити ціною власних зусиль, самопожертви робити добро”, – про важливість цієї події сказав Блаженніший Любомир.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.