Глава УГКЦ про 1020-у річницю Хрещення Київської Русі. 14.05.2008

“… Ми, усвідомлюючи зміст і властиве значення акту більше ніж тисячолітньої давнини (Хрещення Київської Русі, – прим. автора), повинні відзначати його щороку, і то не тільки зовнішньою помпезністю, а й нашим щоденним життям. Не можна допустити, щоб воно було забруднене політичними міркуваннями чи розрахунками. Ми мусимо втримати його принаймні на тому духовному та релігійному рівні, з яким Хрещення відбувалося 1020 років тому і намагатися з року в рік на підставі того, що сталося з нашим народом за часів святого князя Володимира, робити щорічне святкування дедалі святішим, як належить справжнім його спадкоємцям не тільки за тілом, а передусім за духом”, – такі слова написав Глава УГКЦ у зверненні з нагоди 1020-ї річниці Хрещення Київської Русі.

У документі Блаженніший Любомир всебічно аналізує значення прийняття християнства як для Київської Русі, так і для сьогоднішньої України. “Часто, представляючи історичний розвиток нашого народу, твердять, немовби християнство стало причиною утворення Київської держави. Радше навпаки, вже існуюча Київська держава стала великою і сильною, бо прийняла християнство… Сьогодні можемо сміливо стверджувати: Київська Русь, як і її прямий спадкоємець – Українська держава – є європейською державою не тільки тому, що знаходиться на цьому європейському географічному континенті, а головно тому, що дуже високою мірою, незважаючи на татарські та комуністичні лихоліття, зберегла християнські вартості, які характеризують насамперед духовну, а вже потім політичну культуру Європи”, – читаємо у зверненні.

Відтак Предстоятель УГКЦ у зверненні з нагоди 1020-ї річниці Хрещення Київської Русі говорить про важливість відзначення цієї події. За словами автора, святкування є чудовою нагодою для того, щоб “усім тим, хто зберіг лише поверхово, може, навіть тільки через якісь зовнішні звичаї пам’ять про Христа, представити Його та Його науку в повноті, щоб допомогти їм знову відкрити для себе релігійну сторінку людського існування”.

“Такі надзвичайно важливі аспекти життя нашого народу, як державна політика, наука, мистецтво – все те, що творить культуру, не може бути єдиною темою роздумів упродовж цього ювілейного року. Підставою святкувань є наші зрілі, свідомі, задіяні у практичному житті релігійні переконання. Якщо ми про це не пам’ятатимемо, то всі важливі аспекти особистого, родинного, суспільного, а особливо державного життя можуть втратити свою життєдайну цінність або стати іграшками геополітики”, – наголошує Блаженніший Любомир.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.