В УГКЦ висвячено нового єпископа. 8.04.2008

У понеділок, 7 квітня 2008 року, у день празника Благовіщення Пресвятої Богородиці, у Катедральному соборі Непорочного Зачаття м. Тернополя відбулася архиєрейська хіротонія Преосвященного Владики Йосафата (Говери), Екзарха Луцького. Рішення про заснування нового екзархату у Луцьку і про призначення о. Йосафата його екзархом, уділяючи йому титулярний престол Цезаріани, було оприлюднено одночасно у Ватикані та Україні 15 січня 2008 року.

Чин архиєрейської хіротонії розпочався напередодні, 6 квітня, із архиєрейського найменування. Наступного дня у по вінця наповненому храмі відбулася хіротонія. Для її здійснення до Тернополя прибули Блаженніший Любомир, Глава Української Греко-Католицької Церкви, Владики УГКЦ з України та з-закордону, Владики Римо-Католицької Церкви в Україні, священики та миряни.

Літургія, яку очолив Блаженніший Любомир, розпочалася о 10.30. Спочатку Владика-номінат Йосафат (Говера), згідно із обрядом, засвідчив свою віру у Пресвяту Трійцю, воплочення Ісуса Христа та інші правди, яких навчає Церква. Згодом, після Малого входу, розпочалася хіротонія Владики Йосафата. Головним святителем був Блаженніший Любомир, а співсвятителями – Владика Василій (Семенюк), Єпарх Тернопільсько-Зборівський, і Владика Павло (Хомницький), Єпарх Стемфордський (США). У храмі залунало величаве “Аксіос” (з гр. “гідний”, “достойний”).

У проповіді Глава УГКЦ, звертаючи увагу на приклади покликання Мойсея, пророка Ісаї та Пресвятої Богородиці, назвав три узагальнюючі моменти: 1) кожне покликання відбувалося з ініціативи Господа Бога і ніхто сам не брав собі певного завдання; 2) Господнє покликання є відповідальним і важким. Воно приносить терпіння; 3) коли покірно прийняти Божий поклик і старатися його виконати, то можна зробити великі справи, прислужитися суспільству. Тоді Блаженніший Любомир звернувся до нововисвяченого архиєрея Йосафата. Він зокрема сказав, що архиєрейське служіння є дуже важке і відповідальне, але не потрібно його боятися, адже у всіх добрих ділах завжди сприяє Господь Бог. “Це покликання стає нагодою зробити у світі багато добра”, – наголосив Предстоятель УГКЦ.

На завершення Літургії із словом подяки виступив Владика Йосафат. Він, усвідомлюючи велику відповідальність за здійснення покладеного на нього завдання, просив присутніх про молитовну підтримку. Після Літургії новопоставлений Владика Йосафат уділив всім присутнім своє перше архиєрейське благословення.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.