Подяка й визнання за значне сприяння відродженню в’язничного душпастирства

24 березня Блаженніший Любомир (Гузар), Глава Української Греко-Католицької Церкви, прийняв керівника Пенітенціарної системи України добродія Василя Кощинця. Метою зустрічі було обговорення напрямків розвитку співпраці між УГКЦ і Державним департаментом України з питань виконання покарань.

Голова держдепартаменту поінформував Блаженнішого про сучасний стан Пенітенціарної системи та подякував за збільшення зусиль Церкви щодо забезпечення духовних потреб віруючих, які перебувають у місцях позбавлення волі. Нині душпастирська опіка УГКЦ здійснюється у 30 установах. В них для літургійних відправ душпастирська служба користає з 20 храмів і каплиць. Участь у служінні беруть священики, семінаристи, монахи й миряни – всього до 70 осіб. Монахи Чину Найсвятішого Ізбавителя є промоторами опіки УГКЦ у тюрмах. Ними видається тематичний часопис “Закон і милосердя”. Головними напрямками служіння є проповідь, катехизація, уділення Св. Тайн, сприяння у підтримці зв’язків із родиною, навчання семінаристів, священиків і мирян основам місії Церкви у тюрмах. Пенітенціарне служіння знаходить все більшу підтримку від “Карітас-України”. Упродовж півтора року відбулося три семінари для в’язничних душпастирів УГКЦ. Два з них із залученням професійного навчання КВС.

Блаженніший Любомир запевнив глибоке усвідомлення Церквою покликання служити не лише позбавленим волі, але й самим пенітенціаріям, які у важких умовах виконують відповідальну суспільну місію. Для реальних змін у в’язничній системі влада мала би приділяти більше уваги соціальному забезпеченню, кадровій підготовці та вищій фаховій освіті тих, хто служать у Пенітенціарній системі. Церква ж виступає головною суспільною інституцією, що своєю місією та моральним авторитетом так сприяє змінам щодо належної пошани прав людини на її гідне трактування в усіх обставинах її життя. Саме в’язничне служіння є великою нагодою для наближення Церков у спільному свідченні Христа.

Протягом 10 років існування держдепартаменту Пенітенціарна система України досягла багатьох важливих змін та стала більш відкритою. Визнаючи глибоку пошану до праці пенітенціаріїв та високо оцінюючи внесок добродія Василя Кощинця щодо відродження душпастирської опіки Церкви в установах позбавлення волі, Блаженніший Любомир нагородив його Грамотою Верховного Архиєпископа УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Інформація про сучасний стан кримінально-виконавчої системи (КВС) України

Пенітенціарна система України управляється Державним департаментом з питань виконання покарань. Цього року минає 10 років від його створення (22 квітня 1998 р.). 12 березня 1999 року КВС виведена з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ України і нині діє як окрема державна правоохоронна виконавча структура з особливим статусом.

З 2001 року майже на третину (на 33%) зменшилась чисельність осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах. Тенденція до зменшення числа засуджених до позбавлення волі набула сталого характеру. Одначе в Україні число “тюремного населення” у кілька разів більше ніж у Франції або Німеччині.

На 1 січня 2008 року у сфері діяльності КВС перебуває 311 тис. засуджених до різних видів покарань. Відносно 161 тис. засуджених, із яких 8 тис. неповнолітні виконуються покарання, не пов’язані з позбавленням волі: виправні роботи, громадські роботи, звільнення з випробуванням та інші. В установах позбавлення волі знаходиться 149,690 тисяч осіб. Система включає 182 установи (32 слідчі ізолятори, 136 виправних колоній, 10 виховних колоній для неповнолітніх, 13 колоній для жінок, 22 виправні центри і 2 медичні і трудові профілакторії).

• 1463 осіб засуджених до довічного позбавлення волі;

• 115 393 засуджених до позбавлення волі тримається у 136 виправних колоніях;

• 32,8 тис. осіб, із яких 1 237 – неповнолітні, перебувають у 32 слідчих ізоляторах;

• 1,902 тис. засуджених неповнолітніх у 10 виховних колоніях, із яких одна – для засуджених дівчат (їх близько 100 осіб);

• близько 7 тисяч жінок утримується у 13 жіночих колоніях;

• 285 осіб у 2 лікувально-трудових профілакторіях.

Зокрема, відбувають покарання 19,8 тисяч осіб за вбивствва, майже 10 тисяч, які вчинили умисні вбивства при обтяжуючих обставинах, 537 осіб, засуджених за бандитизм, 21 – за захоплення заручників, 29 тисяч осіб, засуджених за вчинення грабежу й розбою. Крім того, майже 57 тис. засудженим судами призначено покарання у виді позбавлення волі на строк понад 5 років, більше 14 тис. – на строк понад 10 років, 57 тисяч – неодноразово засуджених, 103 лідери організованих злочинних угруповань, 31 наркоділок із міжрегіональними зв’язками, 218 – засуджених за вбивство на замовлення, 15 – за злочини проти основ національної безпеки, 19 тис. – за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних речовин. 3,6 тис. осіб, яким судами призначено примусове лікування від наркоманії та алкоголізму, 3,8 тис. інвалідів.

На сьогодні в установах Департаменту проводять духовно-просвітницьку роботу представники близько 40 релігійних організацій, зареєстрованих в Україні (переважно – православні, греко-католики та римо-католики, численні протестантські деномінації). В установах КВС відкрито 297 релігійних споруд , при яких діють недільні релігійні школи. Налічується 79 храмів, каплиць і молитовних домів (у тому числі 37 – окремими спорудами), будується ще 15. На постійній основі установи виконання покарань та слідчі ізолятори відвідують понад 300 священнослужителів та проповідників. Більше 31 тис. засуджених постійно відвідують релігійні заходи. Існує мережа з понад 70 реабілітаційних центрів для колишніх засуджених, заснована протестантськими деномінаціями.

Взаємовідносини Департаменту з Церквами – оформлені відповідними угодами.

*Угода між Українською Православною Церквою та Державним департаментом України з питань виконання покарань була укладена 25 листопада 1999 року.

**19 вересня 2001 року відбулося підписання Угоди про співробітництво між Українською Православною Церквою Київського Патріархату та Державним департаментом України з питань виконання покарань.

***Угоду про співпрацю між Українською Греко-Католицькою Церквою та Державним департаментом України з питань виконання покарань укладено 2 квітня 2007 року.

21 серпня 2001 року створено Українську міжконфесійну християнську місію „Духовна та благодійна опіка у місцях позбавлення волі”, засновниками якої стали 12 християнських Церков і деномінацій. Угода між Місією і Держдепартаментом підписана 7 червня 2007 року.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.