Відбулося освячення та відкриття церкви-музеюсакрального мистецтва Львівської архиєпархії УГКЦ

У неділю, 20 січня 2008 року Високопреосвященніший Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський УГКЦ, під час Архиєрейської Божественної Літургії, у співслужінні духовенством, освятив відреставровану церкву блаженного Климентія Шептицького (м. Львів, вул. Кривоноса, 1). Також, у даному храмі відбулося відкриття музею сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича Львівської архиєпархії УГКЦ, в якому розміщено експозицію частини пам‘яток іконописного мистецтва зібраного монахами-студитами після легалізації УГКЦ.

На Святій Літургії, серед численно зібраних вірних, були також присутні ректор Львівського Державного Університету Внутрішніх Справ, генерал-майор міліції, професор Володимир Ортинський та голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник.

Владика Ігор, промовляючи до всіх присутніх у храмі, найперше висловив вдячність Господу Богу, Який “допоміг, щоб ця святиня, котра багато десятків років не служила властивому призначенню, а колись належала певній католицькій громаді латинського обряду нашого Львова, стала знову церквою, в котрій можна спокійно молитися”. Проповідник наголосив на тому, що цей “храм було збезчещено, а замість того, щоб він служив як місце та будівля для принесення безкровних жертв, тут відбувалися різні інші дійства, що зовсім не були пов’язані з культом Божої слави. А причиною усього цього є завжди людські гріхи”, за які ми повинні сердечно перепрошувати Господа.

Пан Володимир Ортинський, завдяки якому, на прохання Владики Ігоря, церковній громаді УГКЦ були передані дані приміщення та споруди колишнього монастиря, зазначив: “Сьогодні, після багатьох десятиліть, в цьому зруйнованому, сплюндрованому храмі пролунало Слово Боже. Ми всі до цього спричинилися і будемо це робити надалі… Ми в університеті також будемо активно використовувати цю споруду для виховання тих молодих офіцерів міліції, які повинні служити з Божою допомогою в першу чергу людям. Ми хочемо, щоби наш офіцер був християнином, морально високою людиною та захисником людей”.

Ієромонах Севастіян Дмитрух, студит, голова Сакральної комісії Львівської архиєпархії УГКЦ, завдяки старанням якого відбулося відкриття та освячення даної церкви-музею, зазначив, що “освячуючи сьогодні наш храм-музей ми віддаємо глибоку пошану та засвідчуємо пам‘ять великим мужам нашої Церкви, які зробили неоціненний вклад у розвиток української культури та в утвердження національної ідентичності українського народу”.

Після Святої Літургії відбувся огляд експозицій церкви-музею сакрального мистецтва Львівської архиєпархії УГКЦ та святкова трапеза.

Тарас Гавришко

Прес-служба Львівської архиєпархії

Довідка:

Батьком галицько-українського музейництва в XIX столітті був святоюрський крилошанин, греко-католицький священик Антоній Петрушевич. Від початку XX століття справу сакрального мистецтва жертовно і велично провадив митрополит Андрей Шептицький. Започатковуючи церковний музей великий митрополит саме в січні 1905 року покликав на працю до музею видатного мистецтвознавця Іларіона Свєнціцького. Під опікою митрополита ця інституція згодом перетворилась в Національний музей. Ревнитель давньої ікони, митрополит Андрей започаткував ще й іконописну школу при монастирі Студитського уставу у Львові. Реалізацією задуму великого митрополита займався його брат, ігумен студитів, о. Климентій Шептицький.

Продовженням виняткової ролі духовенства у справі збереження пам‘яток українського сакрального мистецтва було створення в 1932 році Музею Богословської академії з ініціативи Патріарха Йосифа Сліпого. Ще в 1986 році, у підпіллі, архимандрит студитів о. Юрій Макар передав ієромонахові Севастіяну Дмитруху три ікони з колишньої спаленої, пограбованої, знищеної студитської збірки та благословив на продовження збирацької діяльності, яку започаткували брати Шептицькі.

Жертовними зусиллями збирачів – ієромонаха Севастіяна Дмитруха, отця-диякона Антонія Стефанишина та брата Боніфатія Івашківа зібрано та збережено понад 4 тисячі предметів.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.