Глава УГКЦ зустрівся з викладачами та студентами Києво-Могилянської академії

15 листопада об 11.40 у Конґреґаційній залі Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) відбулася зустріч Блаженнішого Любомира, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, із професорами та студентами філософського факультету цього навчального закладу. У заході, що відбувся на факультеті гуманітарних наук НаУКМА в рамках курсу «Релігієзнавство-2» – «Пізнай духовне життя України і світу від їхніх релігійних лідерів» взяв участь Президент НаУКМА п. Сергій Квіт.

У рамках зустрічі Предстоятель УГКЦ радо відповів на запитання студентів, викладачів та науковців про історію і сучасне життя Церкви, поділився своїми баченнями щодо питань релігійного плюралізму в Україні, перспектив екуменічного діалогу, патріотизму, Патріархату УГКЦ, християнської етики у школах тощо. Модератором зустрічі була професор НаУКМА Людмила Филипович.

Так зокрема, говорячи про найбільшу проблему, яку сьогодні переживає УГКЦ, Блаженніший Любомир відповів, що завданням кожної Церкви є старатися бути Церквою, тобто залишатися собою. «Маємо не дозволити, щоб людські немочі забруднювали життя церковної спільноти», – пояснив Глава УГКЦ. Це, за словами Предстоятеля УГКЦ, є важливим сталим завданням. А сучасним викликом є старатися про «загоєння зранених комунізмом та іншими «ізмами» душ громадян нашої держави». При цій нагоді Блаженніший Любомир повідомив, що для досягнення цього під час Патріаршого Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви у 2006 році було визначено як стратегію нашої Церкви на наступні десятиліття гасло: « Святість об’єднаного Божого люду», головною ідеєю якого є бажання повчити членів Церкви змістові нашої віри та практики віри, тобто допомогти людям пізнати Закон Божий та згідно із ним жити.

Не менш цікавою була відповідь Глави УГКЦ на запитання щодо перспектив досягнення єдності Церков. За словами Блаженнішого Любомира, єдність є можлива, але для цього потрібні дві передумови: правдиве бажання всіх сторін досягти єдності та респект релігійної свободи ближнього (визнавати право кожного шукати свій шлях до Бога).

Відповідаючи на запитання про те, чи релігійний плюралізм не загрожує національній ідентичності, Блаженніший Любомир сказав: «Загроза є тоді, коли хтось представляє себе єдино правильним. Релігійна свобода – не загроза, а нагода вчитися шанувати права людини. Це будує суспільство».

На завершення зустрічі п. Людмила Филипович запропонувала Главі УГКЦ поставити своє запитання до чисельно зібраної молоді. Користуючись нагодою Блаженніший Любомир сказав, що хотів би дізнатися, чого сучасна молодь бажає, до чого стремить. Це допоможе пізнати, чим Церква може у цих стремліннях молодій людині допомогти. У підсумку з цього запитання виникла ідея написати листи зацікавленої молоді на адресу Предстоятеля УГКЦ, які відтак були б опубліковані на нашій офіційній веб-сторінці.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.