Папа Франциск: марнославна людина будує своє життя на піску, а така будівля не встоїться

Бережімося марнославства, бо воно віддаляє нас від правди і змушує жити у мильній бульбашці. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час Служби Божої у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані 25 вересня 2014 року. Проповідник пригадав, що християни, навіть тоді, коли чинять добрі вчинки, не повинні трубіти про них довкола, бажаючи, щоб їхні добрі діла бачили люди. Спокуса привабливо виглядати в очах інших притаманна не лише поганам, але, дуже часто, їй піддаються й люди віруючі.

Вселенський Архиєрей зазначив, що Ісус Христос, повчаючи народ, не раз закидав законовчителям і фарисеям, що вони моляться і роблять добрі вчинки лише на показ. Господь закликає Своїх учнів до щирої молитви, а не до такої, щоб люди, бачивши нас, що ми молимось, хвалили нас за нашу побожність. Як також і коли чинимо добрі діла: не трубімо довкола, не потрібно про це звіщати повсюди, Господь бачить наші добрі вчинки і віддасть нам за добро, яке ми в тайні вчинили.

За словами Святішого Отця, коли, наприклад, марнославна людина виписує чек на потреби Церкви, то показує його усім, кому лиш може, але згодом визискує користь із Церкви в іншому місці. Марнославний чоловік живе лише для того, щоб його бачили інші. Християни, які живуть, щоб інші люди бачили їхню побожність, їхні добрі вчинки, постні та покутничі практики, виглядають як пави. Іноді люди виносяться понад іншими, мовляв, в моїй родині є священик, у моїй родині є сестра-монахиня чи єпископ, я походжу із глибоко християнської родини… але питання є інше: «Чи твоє життя є із Христом? Як ти молишся? В який спосіб ти чиниш діла милосердя?» Християни повинні будувати свій дім, тобто, своє християнське життя, на міцному фундаменті, на правді. Натомість марнославна людина будує на піску, а така будівля не встоїться перед спокусами.

Скільки ж християн живуть так, щоб гарно виглядати в очах інших людей?! Їхнє життя, на думку Папи Франциска, – це життя у мильній бульбашці, яка переливається різними кольорами, милує око, але триває одну мить і потім усе… «Єгипетські Святі Отці пустині казали, що марнославство є спокусою, проти якої ми повинні боротися все життя, бо вона завжди повертається», – мовив Папа.

А коментуючи євангельський уривок, який Римо-Католицька Церква призначила на цей день, де розповідається про царя Ірода, Святіший Отець наголосив, що марнославство засіває тривогу та позбавляє людину миру. «Подібно, як ті люди, що забагато гримуються і потім бояться, щоб не потрапити під дощ і щоб не зійшов увесь макіяж … Марнославство не дає нам миру, – підкреслив Єпископ Риму, – лише правда дає нам мир». Він наголосив, що єдина скеля, на якій нам потрібно будувати наше життя – це Христос.

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.