Книгу поезій про Патріарха Йосифа Сліпого презентували у Римі

30 березня в Римі відбулася презентація антології поезій, присвячених Патріарху Йосифу Сліпому. Видання під назвою «Серця Живе Джерело» презентували професори Леонід Рудницький та Альберт Кіпа. Захід відбувся в приміщенні товариства «Свята Софія» (via di Boccea, 478).

Захід розпочався Архиєрейською Літургією в соборі Святої Софії, яку очолив владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Із ним співслужив владика Іриней (Білик), канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре.

Презентуючи антологію поезій, професор Альберт Кіпа зазначив, що вірші, які увійшли до видання, «віддзеркалюють символічні та біографічні мотиви, характерні для особи Патріарха Йосифа і його діяння. Очевидно, багато поезій про Главу УГКЦ написано в діаспорі, і не всі вони відрізняються високим рівнем, проте часто в них відчувається щирість, відданість і захоплення». Він також наголосив, що «для української діаспори немає ні однієї постаті, яка б була співзвучною з величчю духа, силою віри та незламністю переконань Патріарха Йосифа».

Професор та академік Леонід Рудницький, упорядник видання, розповів про постать Патріарха Йосифа в літературі та в поезії зокрема. «Зацікавлення його постаттю не обмежується творчістю українських авторів, – зазначив професор, – оскільки він відіграв важливу роль не лише в житті УГКЦ й українського народу». Він також розповів про авторів антології поезій, їхнє особисте знайомство та спілкування з Патріархом Йосифом. «Його особа мученика була для них джерелом особливого натхнення», – розповів професор Рудницький і зазначив, що йому невідома постать будь-якого іншого кардинала чи Глави Церкви, так оспівана в поезії, як постать Патріарха Йосифа.

Своїми думками та враженнями про видання поділився отець Іван Музичка, доктор, довголітній співпрацівник Блаженнішого Йосифа. «Мова поезії – це особлива мова. Мабуть, жоден журналіст, історик чи біограф ніколи не зможе сказати стільки, скільки зможе сказати поет. У цій книжці ми зустрічаємося з великою постаттю нашої Церкви, її Мойсеєм та Пророком, – як часто його називають автори поезій».

Презентацію видання було поєднано з літературно-мистецькою програмою: присутні мали нагоду послухати вірші з антології, які читалися під музичний супровід.

На завершення о. Марко Семеген, президент товариства «Свята Софія», подякував доповідачам за презентацію та висловив сподівання, що «ця книга буде ще однією доброю нагодою, щоб поглянути на особу Патріарха Йосифа очима поезії».

Додамо, що до антології поезій, присвячених Патріарху Йосифу Сліпому, ввійшли вірші й поеми авторів з діаспори та України. Видання здійснене за сприяння Релігійного товариства українців-католиків США «Свята Софія» і присвячено 50-літтю звільнення з неволі Патріарха Йосифа Сліпого (1963).

Прес-служба товариства «Свята Софія»

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.