Католицькі єпископи східного обряду Європи закликали церковні громади та усіх віруючих «продовжувати місію євангелізації святих Кирила та Методія»

«Ми – добре знайомі із проблемами наших народів, з економічною кризою, в якій перебуває вся Європа, з тероризмом і різними збройними конфліктами, політичною боротьбою та расизмом. Криза є не лише економічною, але насамперед духовною», – про це йдеться у Посланні католицьких єпископів східного обряду Європи. (див. у додатку)


    17-20 жовтня 2013 року в Словаччині близько тридцяти католицьких єпископів східного обряду взяли участь у щорічній Зустрічі католицьких єпископів східного обряду Європи. Така зустріч відбулася на запрошення місцевого греко-католицького Єпарха та під патронатом Ради Єпископської Конференції Європи, для того, щоб поміркувати над євангелізацією культури. Таким чином, єпископи по-новому осмислили євангельську місію двох святих грецьких братів – Святих Кирила та Мефодія, в світлі сучасних викликів, з якими Церкви в Європі стикаються на місцевому рівні.Наприкінці  зустрічі єпископи звернулися до своїх вірних та людей доброї волі із Посланням, у якому вони наголошують на тому, що цивілізація і європейська культура не є відокремленими від Євангелія Христа. «Культура без Бога провадить людину до розпачу та смерті. Ми виступаємо за культуру життя і надії. Така культура здатна охопити людину у всіх її вимірах і створити братерство, любов і дружбу, особливо, по відношенню до бідного, іммігранта та покинутого», – пояснюють єпископи у Посланні. На їхнє переконання, справжня культура – це та, яка включає культ Бога, який любить людей так, що віддав своє життя за них і переміг смерть своїм Воскресінням. Очільники східних Церков звертають увагу на те, що Христос не залишається далеким від нашого щоденного життя. «Він просить мати довіру до нього. В життєвих турботах Він є тією скелею, на яку ми можемо опертися», – підкреслюють вони. 

    Крім цього, владики у Посланні підтвердили свою готовність до співпраці у формуванні культури зустрічі і діалогу, заснованих  на правді, свободі, справедливості, повазі і терпимості.

    «У європейському контексті, наші церковні католицькі громади східного обряду і кожен віруючий особисто є покликаними Божим провидінням продовжувати місію євангелізації Свв. Кирила та Методія. Таким чином, наші багаті традиції не залишаться згадкою – пам’ятником,  якою захоплюватимуться, а джерелом життя для зцілення європейської культури, яка все більше секуляризується та дехристиянізується», – пишуть єпископи у Посланні.

    Пригадуємо, що Зустріч відбулася в контексті Року віри та відзначення 1150- річчя приходу Свв. Кирила і Мефодія на слов’янські землі. Учасників Зустрічі привітав єпископ Кошиці латинського обряду Монсеньйор Бернар Бобер. Єпископи також зустрілися із Мером міста та відвідали виставку візантійського мистецтва, що знаходиться на факультеті теології католицького університету м. Кошиці.  Крім цього, в рамках Року віри, єпископи читали особисте сповідання віри Блаженного Івана Павла II, що міститься в енцикліці SLAVORUM APOSTOLI.

    Таким чином, зустріч відбулася в теплій і дружній атмосфері, збагаченої молитвою і щоденною Божественною Літургією.

    Наступна Зустріч католицьких єпископів східного обряду Європи відбудеться у Львові (Україна)  23-26 жовтня з нагоди 25-річчя легалізації Греко-Католицької Церкви в Україні.

    Департамент інформації УГКЦ

     

    Додаток:

    Послання католицьких єпископів східного обряду Європи

    Католицькі єпископи Європи східного обряду на запрошення місцевого греко-католицького єпарха та під патронатом Ради Єпископських Конференцій Європи, зібралися на щорічну зустріч в місті Кошице – культурній столиці Європи 2013 року. Темою зустрічі стала євангелізація культури. З нагоди 1150-ої річниці прибуття Свв. Кирила та Методія на землі слов’ян єпископи по-новому  осмислили євангельську місію двох святих грецьких братів в світлі сучасних викликів з якими їх Церкви в Європі стикаються на місцевому рівні.

    Наприкінці  зустрічі єпископи звертаються до своїх віруючих і всіх людей доброї волі з цим посланням надії, милосердя та любові.

    Глибоко переконані в актуальності послання Святих Кирила і Методія ще раз хочемо нагадати і наголосити про християнське коріння Європи. Цивілізація і європейська культура, які є відокремлені від спасаючого Євангелія Христа, не зможуть збудувати міцного людського суспільства, заснованого на етичних, сімейних  та моральних цінностях, які є гарантами справедливості і миру між народами.  Культура без Бога провадить людину до розпачу та смерті. Ми виступаємо за культуру життя і надії. Це культура, яка здатна охопити людину у всіх її вимірах і створити братерство, любов і дружбу, особливо по відношенню до бідного, іммігранта та покинутого. Справді гідна культура – це та, яка включає культ Бога, Бога, що любить  людину, кожну людину за яку він віддав життя і переміг смерть своїм  славним Воскресінням.

    Ми добре знайомі з проблемами наших народів, з економічною кризою, в якій перебуває вся Європа, з тероризмом і різними збройними конфліктами, політичною боротьбою та расизмом. Криза є не лише економічною, але насамперед духовною. Ми, християни, в своїй ідентичності католики східного обряду, покликані бути найбільш автентичними свідками багатої спадщини наших Отців, яка засвідчена мучеництвом багатьох наших пастирів та співбратів.

    Ми голосимо Добру Звістку про Божу Любов до всіх з радістю та ентузіазмом. Маємо потребу в Бозі, щоб віднайти сенс нашого буття на цій землі. Ніхто не може нести свій хрест поодинці, але з Богом і з братами. Саме тому хочемо звернути уваги на те, що Христос не є далеким від нашого щоденного життя. Він просить мати довіру до нього. В життєвих турботах Він є тією скелею, на яку ми можемо опертися.

    Живий досвід Воскреслого Христа був тим джерелом, з якого виникло зобов’язання християн в побудові європейської культури. Сьогодні, як і вчора, ми католицькі єпископи східного обряду Європи, підтверджуємо нашу готовність до співпраці  у формуванні культури зустрічі і діалогу, заснованих  на правді, свободі, справедливості, повазі і терпимості.

    У європейському контексті, наші церковні католицькі громади східного обряду і кожен віруючий особисто є покликані Божим Провидінням продовжувати місію євангелізації Свв. Кирила та Методія. Таким чином, наші багаті традиції не залишаться згадкою – пам’ятником,  якою захоплюватимуться, але джерелом життя для зцілення європейської культури, яка все більше секуляризується та дехристиянізується.

    Під час нашої зустрічі ми з тривогою спостерігали за драматичною ситуацією, в якій терплять наші співбрати-християни Близького Сходу, зокрема, в Сирії. Разом зі Святим Отцем та місцевими єпископами молимося про відновлення конструктивного діалогу і щоб до молитви долучилися справедливі політичні рішення щодо різних релігійних громад. І щоб ці рішення призвели до припинення вогню, відмови від різноманітних форм насильства і врешті-решт від ввезення зброї, яка підживлює війну в країні.

    Через заступництво Божої Матері, а також Свв. Кирила і Методія закликаємо мир Господа нашого на всіх людей континенту.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.