Глава УГКЦ зустрівся із настоятелями чернечих чинів і згромаджень УГКЦ

24 грудня 2012 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в реколекційному центрі Львівської архиєпархії, що в Брюховичах на Львівщині, зустрівся із представниками Патріаршої комісії УГКЦ у справах монашества та із настоятелями і настоятельками греко-католицьких монаших чинів і згромаджень. Таку традиційну зустріч наприкінці року  Глави УГКЦ із ченцями започаткував Блаженніший Любомир (Гузар) для того, щоб спільно підсумувати прожитий рік і визначити напрями дальшого розвитку монаших спільнот.

На початку свого слова Предстоятель УГКЦ пригадав цікаві моменти чернечого життя у «благословенному» 2012 році. Зокрема, відзначення монаших ювілеїв – 130 років Добромильської реформи чоловічого Василіанського чину, 400-річчя Крехівської та 300-ліття Бучацької обителей отців василіан, початок святкування 100-ї річниці заснування в УГКЦ Чину Найсвятішого Ізбавителя та інші події. Крім цього, у 2012-му створено окрему провінцію отців салезіан східного обряду в Україні і призначено першого її настоятеля, а сестри із Згромадження Пресвятої родини збудували монастир у Києві.

Також Глава Церкви  нагадав присутнім про заклик Папи Римського Венедикта XVI, який пролунав на черговій сесії Папського Синоду, – «Нова євангелізація для передавання віри» – і розмірковував про місце монашества в цьому завданні. «Сьогодні у світі простежується феномен секуляризації, який притаманний і Україні», – зауважив промовець. На його думку, секуляризація полягає в тому, що сучасна людина вважає релігійне життя і свою віру другорядними. Таким чином, християни перестають жити своєю вірою і не передають її своїм дітям. «Цей феномен складний, бо він стосується всіх контентів і всіх релігій. Я дізнався, що це явище зачепило і мусульманський світ. Очевидно, секуляризація перетворюється на релігійний фундаменталізм, який полягає у тенденції до ворожого самозахисту від релігії», – додав Предстоятель УГКЦ. Тому, на думку Блаженнішого Святослава, відповіддю Церкви на ці виклики є нова євангелізація: «Це означає відкритість і намагання преобразити цей світ. Адже сьогодні щоб бути віруючим, потрібно ділитися вірою».

Першоієрарх зауважив: «Якщо не передавати віри ближніми, тоді християни будуть у загрозливому становищі. Адже Церква, яка не народжує у вірі нових членів, не проповідує Христа і не євангелізує, є безплідною; це означає, що вона помре».

«На моє переконання, роль монашества полягає в новій євангелізації – нести Боже Слово сучасній людині. Богопосвячена особа, яка горить вірою, здатна запалити іншу людини. Тут важливо оживити звичайне життя, душпастирство і служіння, щоб наші парафії і спільноти справді були живим місцем зустрічі із Христом; поглиблення віри тих, хто вже є в Церкві; акцентування  уваги на тих, хто є поза межами нашої пастви», – сказав Глава УГКЦ, звертаючись до ченців і черниць.

Наостанок він закликав монахів ( слухати) замислитися над тим, як провести Рік віри у своїх спільнотах та взяти якнайактивнішу участь у передаванні віри – новій євангелізації. «Монашество – легені Церкви, які дихають всюди Духом Святим, без яких ми не зможемо ні жити, ні рухатися вперед», – додав Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.