Глава УГКЦ взяв участь діалозі-форумі «Релігія, демократія і цінності»

16 грудня 2014 року у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» відбувся діалог-форум «Релігія, демократія і цінності» на тему: «Демократичне суспільство XXI століття: критерії і перспективи», організований Соціальною Академією УГКЦ «Сaritas in Veritate» з метою створення незалежного майданчика для обговорення актуальних питань, що становлять взаємний інтерес, для знаходження відповідей, побудованих на християнському погляді на людину та суспільство.

У своєму слові Глава УКГЦ Блаженніший Святослав відзначив актуальність та важливість створення Соціальної Академії та її діяльності, місія якої зводиться до «покликання ділитися соціальним вченням Церкви із суспільством, із усіма людьми нашого часу». А роль та участь Церкви у суспільстві, на думку Глави УГКЦ, виражає себе в тому, що «Церква є Матір і Учителька суспільства». І це дає відповідь на питання того, чому Церква була присутня на Майдані. Глава УГКЦ також зазначив, що сьогоднішнім завданням для усіх є «доцінити цінне», а без релігії, без Божого Слова немає цінностей, а участь Церкви сьогодні мала б, серед іншого, проявити себе і у служінні реформам, які так необхідні сьогодні українському суспільству. Коли Церква діє для спасіння і духовного розвитку людини, вона творить і проголошує правила для нового кращого життя спільноти, де царюватимуть мир та справедливість, зазначив Блаженніший Святослав.

Серед почесних гостей заходу були також Пет Кокс, голова Європарламенту (2002-2004 рр.), член спеціальної Моніторингової місії Європарламенту «Кокса-Квасневського» зі спостереження за розглядом справ екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко і колишнього міністра МВС Юрія Луценка та професор Едмонд Грейс ТІ, засновник проекту «PeopleTalk», Дублін, Ірландія. Також участь у форумі взяли народні депутати, представники різних урядових структур, дослідницьких установ, профспілок, громадських організацій, міжнародних організацій, преса.

До дискусії та обговорення також долучилися народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, провідні вітчизняні науковці, експерти в галузі державного управління.

В часі діалогу та обміну думками були також різноманітні запитання до Блаженнішого Святослава, які торкали тем справедливого суспільства, демократії, християнських цінностей, взаємин між владою та Церквою та Церквою і суспільством та ін.. На  запитання народного депутата України Олега Мусія про бачення та можливість єднання Церкви в Україні, Блаженніший Святослав зазначив те, «що бажання людей та рух людей до єднання є передумовою єднання Церкви у єдину помісну Церкву в Україні».

Важливими, серед інших, були думки Пета Кокса, який зазначив, що для усіх «Україна є фронтовою лінією становлення цінностей», підкреслив також важливу потребу єдності поміж Церквою та суспільством, а наголосив на великій потребі бути християнином на практиці, бо «люди, які моляться і клякають у храмі, а потім від понеділка до суботи крадуть, обдурюють та по-різному  свобідно грішать – не є християнами».

На завершення заходу Блаженніший Святослав резюмував думки зазначивши, що у нас є незавершений діалог. Ми хочемо, щоб цей діалог-форум став нормою і, щоб став інструментом, який реформує серця та суспільство. Тому дана зустріч це тільки початок.

Прес-служба Комісії Справедливість і Мир

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.