Глава УГКЦ вважає, що в Луцьку повинен бути пам’ятний знак жертвам Волинської трагедії

Відсутність пам’ятника жертвам Волинської трагедії у Луцьку здивувала Блаженнішого Святослава (Шевчука). З польського боку жертви трагедії вшановуються, а на території волинської землі поки вся правда ще не сказана.

Про це він розповів під час зустрічі зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки 26 березня. Зустріч відбулася у Луцьку в рамках канонічної візитації Глави УГКЦ Луцького екзархату.

«Я хотів в Луцьку помолитися біля пам’ятного знаку жертвам Волинської трагедії. І з подивом відкрив для себе, що з польського боку такий знак є, а з українського немає», – висловив розчарування Блаженніший Святослав.

Він розповів, що у Польщі жертви українців вшановуються, а на території волинської землі поки що так багато говориться, однак вся правда ще не сказана. Предстоятель УГКЦ вважає, що пошана з одного і другого боку дуже важлива для того, щоб можна було робити крок вперед в плані українсько-польського порозуміння.

На думку Блаженнішого Святослава, правда про Волинську трагедію десятиліттями замовчувалася, і це досі рана, яка болить. «Цю рану можна оздоровити лише в духовному вимірі – взаємним прощенням. Пам’ять про цю подію має послужити для примирення двох братніх народів», – вважає Предстоятель УГКЦ.

Нагадаємо, що Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви у своєму Зверненні до вірних та всіх людей доброї волі з приводу 70-х роковин Волинської трагедії закликає до припинення політичних маніпуляцій навколо цієї драматичної сторінки історії та до взаємовибачення двох народів.

«Братовбивство 1942–1943 років на Волині потребує насамперед християнської оцінки… Християнська оцінка Волинської трагедії, а також кривд у стосунках українців і поляків, що їй передували чи нею були зумовлені, – вимагає від нас їх однозначного засудження. З християнської точки зору, осудливими були як політика, спрямована на позбавлення права на самовизначення українців на своїй землі, так і збройне насилля супроти польського населення на Волині», – наголошується в посланні Синоду.

 

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами www.volynnews.com

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.