Глава УГКЦ: «УКУ – лабораторія живої богословської думки»

«Український католицький університет є благословенням для нашої Церкви і українського народу. А 50-річний його ювілей – це знак і біблійний  символ цього Божого благословення», – зазначає у Посланні з нагоди 50-річчя заснування  Українського католицького університету Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

За словами Глави Церкви, сьогодні УКУ – це інтелектуальне середовище УГКЦ, в якому «творчі уми в атмосфері молитви й почуття відповідальності за долю Церкви». Також автор Послання вдається до історії заснування УКУ. Так, 1963 року, коли Патріарх Йосиф Сліпий, відбувши 18-річну каторгу в Сибіру, опинився несподівано в Римі, своїм першим декретом він заснував Український католицький університет – «кузню, в якій мають вишколюватися і виховуватися нові покоління священиків і мирських апостолів, борців за вільні від насилля правду і науку» (Заповіт).

Значення цього Університету виходить далеко поза межі України. Бо  від нього очікують вагомого слова, а навіть і спасенних християнських розв’язків багатьох проблем сучасності в контексті всієї Вселенської Церкви. Як гасло свого ювілейного року спільнота УКУ вибрала улюблений вислів свого засновника: «Великого бажайте!». «Розпізнавати «знаки часу» і знаходити розв’язки для найскладніших проблем сучасності – це і є те велике, якого має бажати собі УКУ»,- підкреслив він. Не менш важливим є і глибоке відчуття церковного характеру своєї місії всередині самої університетської спільноти. Очевидно, що «Університет допомагає Церкві відкривати нові шляхи комунікації зі суспільством, розуміти, як змінюється світ і як краще в сучасному світі та в нових обставинах проповідувати Христову Благовість спасіння». У цьому сенсі УКУ покликаний бути «лабораторією живої богословської думки, яка народжується з глибокого закорінення в живому переданні віри та з постійної відкритості до всеоновлювальної дії Святого Духа».

УКУ належить до світової мережі католицьких університетів, які діють у правовому полі католицької освіти. Водночас діяльність Українського католицького університету в нашій державі здійснюється з урахуванням  особливостей національної системи освіти.

«Я не уявляю собі УКУ без УГКЦ і УГКЦ без УКУ. Нехай Університет залишиться назавжди пульсуючим джерелом, з якого випливатимуть на нашу Церкву і на наш народ потоки Божої мудрості, здорової науки, а передовсім – праведності і святості життя», – пише у Посланні з нагоди 50-річчя заснування  Українського католицького університету Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.