Глава УГКЦ підписав Угоду про співпрацю з Державною пенітенціарною службою України

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) сьогодні, 12 грудня, підписав Угоду про співпрацю УГКЦ з Державною пенітенціарною службою України (ДПтС).

Метою цієї Угоди є узгодження принципів і напрямків, спрямованих на дотримання конституційних прав засуджених та осіб, узятих під варту, щодо задоволення їхніх релігійних потреб, вимог законодавства України у сфері свободи совісті відповідно до їхнього правового статусу.

Як підкреслив відповідальний за в’язничне капеланство в УГКЦ о. Костянтин Пантелей, завдяки підписанню цієї Угоди буде краща можливість опікуватися не тільки ув’язненими, а й самими працівниками пенітенціарної служби, чого не було передбачено в попередній угоді. Крім того, УГКЦ та Державна пенітенціарна служба стануть «дуже тісними партнерами».

Співпраця між Церквою та Пенітенціарною службою діятиме через Відділ УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України департаменту душпастирства у силових структурах України, а ДПтС України – через Відділ соціально-виховної та психологічної роботи з засудженими департаменту кримінально-виконавчої інспекції та соціально-психологічної роботи з засудженими ДПтС України.

Серед головних напрямків співпраці будуть: забезпечення релігійних прав і свобод засуджених та осіб, узятих під варту; пропаганда загальнолюдських цінностей та ідеалів високоморального, відповідального, суспільно-корисного і здорового способу життя; благодійна допомога, інформаційна й духовно-просвітницька діяльність, спрямовані на подолання відчуження, соціальної ізоляції осіб, позбавлених волі, на їхнє духовне відродження, а також на профілактику ВІЛ/СНІДу, алкоголізму, наркоманії, залежності від інших психоактивних речовин; сприяння засудженим, особам, узятим під варту, їхнім сім’ям у відновленні та підтриманні соціально корисних зв’язків, допомога адміністраціям установ виконання покарань і слідчих ізоляторів у підготовці засуджених до звільнення; підготовка методичних рекомендацій для проведення духовно-морального виховання, задоволення потреб засуджених і осіб, узятих під варту, у здійсненні Святих Таїнств та інших церковних обрядів.

Згідно з Угодою, УГКЦ бере на себе відповідні зобов’язання. Зокрема, призначає осіб, що входять до Координаційної ради, відповідальних за конкретні пункти цієї Угоди. Визначає, належно готує та вповноважує покликаних до тюремного служіння священиків і мирян. Надає благодійну допомогу у вигляді одягу, медикаментів, продуктів харчування, засобів гігієни тощо. Сприяє виправним закладам у наповненні книгозбірень літературою, періодичними виданнями, у придбанні аудіо- та відеоматеріалів релігійного змісту.

Нагадаємо, ця Угода є продовженням традицій духовно-просвітницької роботи, засади якої було закладено Угодою про співробітництво між Українською Греко-Католицькою Церквою та Державним департаментом України з питань виконання покарань від 2 квітня 2007 року.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.