Глава УГКЦ на Харківщині 21.05.2012

«Тут є наші овечки, і я прийшов взяти їх на свої рамена. Я залишив дев’яносто дев‘ять овець там, де є тисячі вірних і храмів, і приїхав сюди, щоб ви відчули, що за вами стоїть велика Церква», – сказав Блаженніший Святослав під час проповіді на Літургії 18 травня у храмі Святого Миколая в Харкові, перебуваючи там із офіційним візитом, – повідомив о. Сергій Паламарчук, прес-секретар Донецько-Харківського екзархату.

Відтак, після Літургії, Предстоятель УГКЦ зустрівся з представниками облдержадміністрації Харкова. Зокрема, Главу УГКЦ зустрів Ігор Шурма, заступник голови облдержадміністрації. Після цього Блаженніший Святослав зустрівся із Ігорем Тереховим, заступником міського голови з питань розвитку та забезпечення життєдіяльності міста.

Слід відзначити, що між зустрічами Блаженіший та представники облдержадміністрації побували на місці, де встановлена дошка Патріархові Йосифу (Сліпому), поклали квіти і спільно помолилися. Під час розмови із представникам влади, як міської так, і обласної, Глава УГКЦ висловив вдячність за встановлення і відновлення цієї меморіальної дошки. Крім того, очільник греко-католиків наголосив на «однаковому ставленні до всіх конфесій і релігій». «Бо у нас, церковних служителів і представників влади, спільна мета – зробити так, щоб у нашій державі і суспільстві кожен почувався комфортно і відчував повагу до себе, незалежно від релігії, конфесії, кольору шкіри. Ми присутні тут, щоб послужити людині».

Слід додати, що в Харківській облдержадміністрації Блаженіший Святослав висловив подяку Михайлу Добкіну, її голові, за віднайдений в архівах молитовник-часослов, який було вилучено у Патріарха Йосифа, коли він перебував в ув‘язнені у Харкові. «Кілька місяців тому у Львові я отримав цікавий подарунок від Михайла Добкіна, який передав мені екс-губернатор Львівщини Михайло Цимбалюк. Це був молитовник Патріарха Йосифа (Сліпого) старослов’янською мовою, але написаний латинськими буквами. Це унікальне видання, яке після конфіскації в Йосифа (Сліпого) у Харкові зберігалося в архіві. Михайло Добкін передав мені цей молитовник як особливий знак, який пов’язує і Патріарха Йосифа і всю нашу Церкву з харківською землею. Це мій перший візит на Харківщину як очільника УКГЦ, але, я думаю, що перед нами ще багато різних добрих справ, які ми можемо спільно зробити. Дякую за те, що пам’ять Патріарха Йосифа (Сліпого) поважають на Харківщині», – сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

На завершення зустрічей Глава УГКЦ подарував представникам влади Катехизм УГКЦ, диск інтронізації і фотоальбом першого року свого предстоятельського служіння.

Глава УГКЦ, у проповіді  під час Архиєрейської Літургії, що відбулася 19 травня 2012 року  в  храмі Чину святого Василія Великого Покрови Пресвятої Богородиці у смт Покотилівка, що біля Харкова, зазначив, що  єдність Церкви полягає в «єдності, яку ми разом творимо». «Хоча всі ви є різні, та з ваших очей випромінюється світло віри в Бога. І моє служіння, як Предстоятеля Церкви, полягає в тому, щоб будувати єдність УГКЦ», – зазначив він. «Ця єдність полягає також у тому, що ми ділимося дарами. Те, що дав мені Господь Бог, я маю віддати вам. А тим, що вам дав Господь: дарами, вміннями, знаннями – ви повинні ділитися із ближніми, адже ми творимо одну-єдину сім’ю», – наголосив проповідник. Святість Церкви, на думку Глави УГКЦ, виражається у тому,  що Господь є святий. «Апостольською Церква є тому, що Ісус Христос установив її і дав апостолам, а ми-єпископи є їхніми наслідниками», – зазначив він.

Наостанок Блаженніший Святослав (Шевчук) висловив свою радість від душпастирських  відвідин Донецько-Харківського екзархату УГКЦ. «Назавжди частинку свого серця залишаю тут. Хочу вам побажати, щоб кожен із вас, вийшовши з цієї Літургії духовно збагаченим, усвідомив, що за вашими плечима стоїть велика Церква – єдина, свята, соборна і апостольська».

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.