Героїв Крут молитвою вшанували в Українській Греко-Католицькій Церкві

У вівторок, 29 січня, в Україні проходили поминальні заходи з приводу 95-річниці бою під Крутами. Зокрема, у меморіальному комплексі під Крутами, що на Чернігівщині, відбувся опозиційний мітинг-реквієм за участю депутатів і духовенства.

Розпочався мітинг Панахидою, яку очолив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський УГКЦ. Він нагадав, що всі присутні зібралися в Крутах цього пам’ятного дня, щоб вшанувати пам’ять тих, хто поклав життя за Україну. “Понад  90 років тому тут сніг був червоним. Не від китиць калини, не від горобини, принесеної птахами, а від молодечої крові, – крові, яка зросила землю під Крутами, аби вона стала благодатною вологою для зродження нових непохитних патріотів і християн України”, – сказав після богослужіння Владика Йосиф (відео).

Єпископ також закликав «щодня і щохвилини молитися, щоб сніги в Україні ніколи не були зрошені кров’ю». Після мітингу відбулося покладання квітів та вінків до меморіалу Героям Крут.

Того ж дні урочисті заходи відбулися і у Львові. Керівництво області й міста, представники громадських організацій, військових структур і навчальних закладів Львівщини поклали квіти на могилу учасника цих знаменних бойових дій – Ігоря Лоського, на Личаківському цвинтарі. Капелани Львівського державного ліцею імені Героїв Крут, отці Андрій та Михайло, відслужили Панахиду за полеглими борцями за волю України.

За участю ліцеїстів, курсантів, молоді, ветеранів ОУН-УПА і військових капеланів відбувся урочистий марш, вечір-реквієм і похід зі свічками. Відтак біля пам’ятника Тарасові Шевченку молоді люди свічками виклали “Слава Героям Крут” на знак пошани до тих, хто 95 років тому загинув за Україну під Крутами.

У Жовкві участь у пам’ятних заходах узяло духовенство, очолюване Владикою Михайлом (Колтуном). Єпископ виступив зі словами вдячності Героям Крут на урочистому вечорі у Народному домі міста. “Ми молимося за тих, хто поліг з думкою про майбутність, щоби ми жили краще… Ми вдячні за їхню віру і мужність, яку вони заявили в той відповідальний час. І ми віримо, що їхні крихітні можливості воплотилися в життя сьогоднішньої України і будуть приносити плоди майбутнім поколінням”, – сказав архиєрей.

Опісля був похід зі смолоскипами до центральної площі міста, де священнослужителі УГКЦ та представники УАПЦ і УПЦ КП відслужили Панахиду та висловили слова подяки полеглим за волю України.

Віче пам’яті Героїв Крут відбулося також і біля пам’ятника Степану Бандері в Івано-Франківську. Студенти Івано-Франківського фінансово-комерційного кооперативного коледжу, які виступили організаторами такого реквієму,  виклали із 300 свічок державний герб і запалили їх на честь загиблих під Крутами юнаків.

Після цього була відслужена Панахида за загиблими, яку очолили священики парафії Святого Архистратига Михаїла, отці Михайло Віхоть та Ярослав Рожак. Вихованці коледжу виконали прозові, ліричні та музичні твори поминального і патріотичного змісту.

Як відомо, 1918 року в бою поблизу станції Крути, за 130 кілометрів від Києва, проти чотиритисячної більшовицької армії Муравйова виступили малочисельні загони Української Центральної Ради. Їм вдалося затримати рух більшовицької армії в напрямку Києва, але декілька сотень юнаків, переважно гімназисти, загинули в нерівному бою.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.