Єпископат Франції закликає владу шанувати життя людського ембріона

Єпископська Конференція Франції стурбована намірами влади легалізувати експерименти та дослідження на людських ембріонах.

Кілька днів тому французький сенат затвердив відповідний законопроект, який також має підтримку з боку уряду. Він передбачає скасування діючої на сьогодні заборони таких досліджень. Наступним буде розгляд законопроекту Національною асамблеєю, повідомляє Радіо «Ватикан».

В контексті згаданих подій місцевий єпископат через спеціальне звернення ще раз наголошує на важливості захищати життя людських ембріонів. Підкреслюючи «тяжкість проблеми, заторкнутої сенаторським законопроектом», ієрархи ставлять запитання: «Чи життя людського ембріона заслуговує на те, щоб бути захищеним, чи ні?» Сенат, за їхнім ствердженням, відповів, що «ні», і «усвідомлюючи антропологічний переступ, сенатори відкрили шлях для досліджень ембріонів, як таких, а не лише у виняткових випадках».

Єпископська Конференція Франції звертає увагу на те, що мотивація, якою пояснено результати голосування, є небезпечною, адже стверджує, ніби від цього може залежати поступ наукового прогресу в країні. Єпископи рішуче наголошують на тому, що людський ембріон повинен бути захищеним, і також «Європа вимагає того, щоб цей захист був якомога краще забезпеченим, а актуальне французьке законодавство шанує людське життя від його початку».

«Франція може пишатися цією пошаною», – стверджує місцева Церква, висловлюючи побажання, що цей стан речей буде збережено. Однак, рішення Сенату «підважило цю пошану», і це «шокуюча новина», також і тому, що ці зміни намагаються впровадити без належного громадського обговорення, як цього вимагає актуальний закон про біоетику, прийнятий 2011 року, який стверджує, що «всі проекти реформ у сфері етичних проблем та соціальних питань, запропоновані науковим поступом у галузі біології, медицини та охорони здоров’я, повинні випереджуватися публічними дебатами».

Врешті, Єпископська Конференція Франції пригадує про те, що міжнародна наукова спільнота віддає перевагу поглибленню досліджень дорослих стовбурових клітин, тому рішення Сенату може стати для світу «сигналом заперечення етики та наукового анахронізму».

У цьому контексті пригадаємо, що так звані стовбурові клітини – це первинні клітини, які можуть самовідновлюватися, а також розвиватись в досить велику кількість спеціалізованих типів клітин. Вивчення їх властивостей розкриває широкі можливості для застосування клітинної терапії в лікуванні різних важких захворювань, але з ними пов’язані важкі етичні проблеми.

На сьогодні існує дві можливості здобування стовбурових клітин з лікувальним потенціалом: з людських ембріонів (на дуже ранній стадії розвитку) або з пуповинної крові та інших органів дорослого організму. У першому випадку клітини видаляють з людського ембріона та переносять у хворий людський орган. Тим самим знищують щойно зачату людську істоту, а етична проблема полягає в тому, що неможна нищити людське життя, навіть з метою лікування іншого. Тому Церква підтримує науковців, які досліджують використання альтернативного джерела походження стовбурових клітин – пуповинної крові чи інших органів дорослої людини.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.