Екуменічний молебень у Львові за участю Президента Папської Ради сприяння єдності християн

У Львові, 8 червня 2013 року, в рамках триденної євангелізаційно-пасторальної акції “Ніч храмів” у Вірменському катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці відбулась екуменічна молитва за участю Кардинала Курта Коха, Президента Папської Ради сприяння єдності християн, Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, Архієпископа Григоріаса Буніатяна, Глави Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви, Архієпископа Мечислава Мокшицького, РКЦ, єпископа-помічника Львівського УГКЦ Венедикта Алексійчука, владики Бориса Гудзяка УГКЦ.

Гостей привітав владика Григоріас Буніатян, який висловив радість з нагоди спільного молебню: “Це чудово, коли християни знаходять час і привід, щоб разом збиратись в одному місці,  а тим паче в Церкві, і  молитись”. Через такі зустрічі віруючі пізнають один одного, різні конфесії і Церкви.

Блаженніший Святослав привітав  у княжому місті Львові Президента Папської Ради у справах єдності між християнами Курта Коха і зазначив, що Львів – місто, де століттями разом проживали представники різних Церков, різних народів, навіть різних релігій. Блаженніший розповів, що у Києві разом з Його Еміненцією Куртом Кохом та православними братами  роздумували над тим, як  розбудовувати в Україні єдність між християнами. Зокрема, говорили про різні види екуменізму: про духовний екуменізм, екуменізм мучеників, екуменізм Таїнства Хрещення. “Сьогодні тут у цьому древньому храмі я би хотів згадати про ще один вид  будівництва єдності між християнами – екуменізм зустрічей”. Коли зустрічаються дві людини, то зустрічаються два всесвіти, часом може дві різні історії, два різних духовних досвіди, два різних народи, дві різних церкви чи дві різні релігії. “Та зустріч може стати моментом взаємного збагачення, відкриття і нагодою бути разом”. Візит Його Еміненції у червні до Львова пригадує, як 12 років тому до Львова завітав блаженний Папа Іван Павло II.  До цього візиту у Вірменському храмі був склад ікон. Перед приїздом Папи Івана Павла II собор був повернений віруючим. Блаженніший  побажав, щоб зустріч у Вірменському соборі була переображаючою, яка дасть нагоду бути разом, бути ще одним кроком до єдності між християнами в Україні.

Архиєпископ Мечислав Мокшицький зазначив: “Ми визнаємо одну і ту ж віру і відроджені у Христі одним хрещенням.  Дякую Богові, що в ці дні можемо тут у цих величних стародавніх стінах молитися і свідчити одним одному християнську любов”. Ми покликані заново відкривати нашу християнську спадщину. Чудовою нагодою для цього є святкування  ювілею 1025-ліття Хрещення Руси-України. Вірменія є першою державою, яка в 301 році офіційно прийняла християнство.

Кардинал Курт Кох подякував за запрошення на цю вечірню молитву: “Що можуть ще християни робити, як не разом молитися і прославляти Бога?” Президент Папської Ради зазначив, що екуменічна зустріч розпочала свою роботу з молитви за єдність і ми  повинні надалі це продовжувати. Сам Ісус Христос дав нам приклад молитви, коли молився за єдність, він заохочує апостолів молитись один за одного. Молитва є основою екуменічного руху. Ісус Христос заохочує до молитви, коли говорить про відносини я і ти, Отець і Син. Єдність це не конформізм. Саме в Трійці існує три особи і троякість відносин, єдність і різність поєднуються в Трійці. Іван Павло  сказав, що екуменізм це є не обмін чимось, а прийняття і віддавання чогось від себе. Кардинал Кох вважає, що Вірменська Церква зробила великий внесок. Голова Вірменської Церкви був під час вибору Папи в Римі. Вірменська Церква багато страждала: у 2015 році відзначатиметься 100-ліття геноциду, мучеництва 1915 року. Ми всі покликані дати свідоцтво про Ісуса Христа. Принести послання до світу, що Бог живий, що він існує. Це можемо зробити спільно через наше життя, а передовсім через спільну молитву. Наприкінці Його Еміненція висловив сподівання, що ця зустріч принесе  в майбутньому плід, який спричинить до єдності.

Фоторепортаж

Слухати

Радіо “Воскресіння”

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.