Дозвольте, щоб Ісус з милосердям увійшов у наші серця. «Ангел Господній» з Папою 8 березня 2015

У неділю восьмого березня 2015 р., перед проказуванням молитви «Ангел Господній», коментуючи Євангелію, яка того дня читалась у храмах римо-католицької Церкви, звертаючись до десятків тисяч прочан і римлян, які заповнили площу святого Петра у Ватикані, Папа Франциск зосередив свої роздуми на епізоді вигнання торговців з Єрусалимського храму. Ісус, «… зробивши бич із мотуззя, повиганяв усіх тих, що продавали волів і овець» (див. Ів 2, 15) гроші міняйлів порозсипав, перекинув їхні столи. Цей вчинок викликав сильне враження у всіх, і в торговців, і в Христових учнів, а жест видався їм настільки пророчим, що деякі з присутніх запитували Ісуса: “Яким знаком доведеш, що таке чиниш?” (див. 18). Хто Ти такий, щоб робити такі речі? Покажи нам якийсь знак, що маєш право робити це. Вони чекали якогось божественного, чудесного знаку, який би засвідчив про Ісуса як про Божого посланця. А Він сказав їм у відповідь: «Зруйнуйте храм цей, а я його за три дні поставлю» (див. 19). Присутні заперечили, що це неможливо, адже храм будувався сорок шість років, як же його відбудувати тільки за три дні? Вони не зрозуміли, що Господь говорив про живий храм Свого тіла, який мав бути зруйнований смертю на Хресті, але воскреснути третього дня. «Коли ж Він воскрес із мертвих, – зазначає святий євангелист, – то й пригадали Його учні, що Він оте говорив їм, і увірували Писанню та слову, яке Ісус вирік» (див. 22).

Папа підкреслив, що Христові пророчі слова та діла, які стосуються Його смерті й воскресіння, можна повністю зрозуміти у світлі Його Пасхи. Сам Ісус Христос, у Його воскресінні, стає місцем зустрічі між Богом і людиною.

Святіший Отець наголосив, що під час Великого посту, ми готуємося до Великодня, коли будемо оновлювати обітниці нашого Хрищення. Він закликав кожного віруючого прямувати світом як Ісус і вчинити наше життя знаком Його любові до наших братів, насамперед, до найслабших та найубогіших, споруджуючи Богові храм у нашому житті. Якщо ми є свідками живого Христа, то багато людей знайдуть Ісуса в нас, у нашому свідченні. Але кожен з нас повинен запитати себе, чи насправді Господь почуває Себе вдома у нашому житті, чи дозволяємо Йому «поприбирати» у нашому серці, виганяючи з нього ідолів, якими є такі наші вади, як захланність, заздрість, світськість, ненависть, ворожість, звичка пліткувати та обмовляти інших, та відкриваючи наше серце для Божого милосердя?

Ісус, сказав Папа, очищає наші серця не бичом, як Він очистив храм, але Своєю ніжністю, милосердям і любов’ю. «Кожна Євхаристія, яку ми здійснюємо з вірою, допомагає нам зростати як живому Господньому храмові, – сказав на закінчення Святіший Отець, –  завдяки причастю Його розп’ятого і воскреслого Тіла… Дозвольмо ж Йому увійти в наше життя, в наші родини, в наші серця».

Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.