«Для нас сьогодні важливо віднайти у своєму серці маленьке гірчичне зерно, що є вірою наших батьків», – Глава УГКЦ у Словаччині

«Для нас сьогодні важливо віднайти у своєму серці маленьке гірчичне зерно, що є вірою наших батьків», – Глава УГКЦ у Словаччині

«Якщо поглянути на історію виникнення Божого місця, яким є гора Звір у с. Литманова, то побачимо цікаве Боже Слово, звернене до нас сьогодні. У першій половині 1990-х років, коли Мати Божа обрала це місце, щоб до нас промовити, був час воскресіння УГКЦ, як у Словаччині, так у всій Європі. Пречиста Діва Марія, перша вчителька віри для всіх християн, прийшла на цю святу гору, щоб покріпити нас у вірі. Тому дівчатка-візіонерки, які побачили тут образ Діви Марії, почули те, що не можна почути людським вухом, і возвістили час воскресіння Церкви Христової», – про це сказав під час проповіді до Євангелія Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, 5 серпня 2012 року у відпустовому місці на горі Звір у с. Литманова (Словаччина).

У Божественній Літургії, яку очолив Глава УГКЦ під час прощі до Літманови (гора Звір) на запрошення Митрополита і Архиєпископа Пряшівського Івана (Бабяка), співслужило шість архиєпископів і єпископів зі Словаччини та з-за кордону. Під час відпусту до цієї святині в рамках святкування 1150-ї річниці прибуття святих Кирила та Методія на ці землі на Літургії молилося близько 20 тис. паломників. Отож Блаженніший Святослав наголосив у проповіді на тому, що Діва Марія вказала світові на гірчичне зерно віри УГКЦ, яка широко розвивається у світі. Крім того, він сказав про те, що той, хто вірить, здатен сприйняти те, що існує поза межами людських можливостей, адже може побачити невидиме, зробити надлюдське; для того, хто живе Божою силою, немає нічого неможливого. «Найбільша гора, яку віра може усунути, – зменшення відстані між людиною й Богом, тому віра, як учить Церква, це є участь людини в Божому житті, Божій любові, участь у Божому знанні», – сказав промовець. Глава Церкви зазначив, що УГКЦ проголосила 2012 рік у Словаччині роком святих Кирила та Методія – слов’янських учителів, і в такий спосіб «ми, греко-католики, цього року маємо особливе завдання у світі від Господа». «Просімо в Пречистої Діви Марії дар віри для всіх, особливо для тих, хто її втратив, для тих, хто страждає, є розгубленим, відчуває, що не може знайти спокою, миру й щастя», – підкреслив він.

На переконання Патріарха УГКЦ, для нас сьогодні важливо віднайти, за посередництвом Діви Марії, у своєму серці маленьке гірчичне зерно, що є вірою наших батьків, якою всі ми сьогодні живемо. «Сьогодні Марія заохочує нас до молитви, навернення й посту, бо хто молиться і постить – здатен прийняти Бога, який є поміж нас. Віра, молитва і піст – добра вправа для нас, щоб ми могли утвердитися й зростати у вірі», – завершив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

Архиєпископ Києво-Галицький УГКЦ також подякував Митрополитові Пряшівському Івану (Бабяку), Главі Словацької ГКЦ, за запрошення очолити Божественну Літургію під час відпусту в с. Литманова (Словаччина). Крім того, Блаженніший Святослав передав всім вірним УГКЦ у Словаччині вітання від греко-католиків України та всього світу. «Велика Церква є разом з вами. Ми – доньки й сестри однієї Церкви, хоч і живемо в різних куточках світу. Хочу подякувати вам, що зберігаєте віру своїх батьків і її плекаєте», – сказав Глава УГКЦ греко-католикам Словаччини.

Фоторепортаж

Додаток

Литманова (словацьк. Litmanov?) – село в Словаччині, у Старолюбовняському окрузі Пряшівського краю. Розташоване в північно-східній частині Словаччини, недалеко від кордону з Польщею.

Вперше згадується 1412 року.

У селі є греко-католицька церква Св. архангела Михаїла з 1778 р. в бароково-класицистичному стилі та православна церква.

За селом, на горі Звір, збудовано комплекс для паломників, де, за переказами місцевих жителів, об’явилася Пречиста Діва Марія.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.