Діти є «діагностичною» ознакою, яка допомагає зрозуміти, в якому стані перебуває світ. Проповідь Папи Франциска під час Святої Меси у Вифлеємі

«Ось вам знак: ви знайдете дитя сповите, що лежатиме у яслах», – цими словами, записаними святим Лукою, якими ангел промовив до вифлеємських пастирів у різдвяну ніч, Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він очолив на Площі Ясел перед базилікою, спорудженою над місцем, де народився Христос, подякувавши Богові за таку велику благодать.

«Дитя Ісус, народжений у Вифлеємі, є Богом даним знаком для тих, які очікували спасіння та завжди залишається знаком Божої ніжності та Його присутності у світі», – сказав Святіший Отець, наголосивши, що «також і сьогодні діти є знаком» надії, життя, а також «діагностичною» ознакою, яка допомагає зрозуміти, в якому стані перебуває родина, суспільство та увесь світ. «Коли дітей приймають, люблять, оберігають, захищають, – пояснив він, – родина є здоровою, суспільство покращується, а світ стає гуманнішим».

Як будь-яке немовля, також і Дитя Ісус був тендітним, слабким, і потребував допомоги й захисту. «На жаль, у цьому світі, який розвинув найвишуканіші технології, існує дуже багато дітей, які живуть в нелюдcьких умовах на узбіччі суспільства, на околицях великих міст та в сільській місцевості. Багато дітей ще й досі зазнають визискування, поганого ставлення, є предметом рабства, насильства та торгівлі людьми. Надто багато дітей сьогодні є біженцями, переселенцями, іноді вони гинуть в глибинах морів, особливо, у водах Середземномор’я. За все це сьогодні відчуваємо сором перед Богом, перед Тим Богом, Який став Дитиною», – сказав Папа, заохотивши вірних замислитися та дати відповідь на запитання про те, як ми поводимося перед обличчям Дитяти Ісуса та сучасних дітей. Якими ми є, такими, як святі Йосиф і Марія, чи такими, як Ірод? Як пастирі, що приносять дари, чи, навпаки, залишаємося байдужими?

Іноді дитина плаче, бо хоче їсти, або відчуває холод чи просто потребу обіймів. І сьогодні плачуть діти, а їхній плач, за словами Святішого Отця, не залишає нас байдужими: «У світі, який щодня викидає у смітники тонни харчів, існують діти, які марно плачуть від голоду чи задля хвороб, які легко лікуються. У той час, коли проголошується захист неповнолітніх, продається зброя, яка опиняється в руках дітей-солдатів; продаються продукти, виготовлені руками малих робітників-рабів. А їхній плач приглушується. Вони змушені воювати, мусять працювати, їм не дозволено плакати!», – з гіркотою визнав Наступник святого Петра, ще раз наголосивши на тому, що кожна дитина є знаком, який «дозволяє нам зрозуміти стан здоров’я наших родин, суспільства, народу».

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.