Cуттєвим елементом місії Церкви є збереження створіння

19-21 вересня в Трірі (Німеччина) пройшла низка науково-освітніх та практичних заходів, присвячених темі збереження створіння, за участю представника УГКЦ – Володимира Шеремети, професора, керівника Бюро з питань екології. Про це повідомляє Бюро УГКЦ з питань екології.

Особливої уваги заслуговує міжрелігійна конференція на тему «Захист довкілля в контексті міжрелігійної відповідальності», присвячена відзначенню Дня відповідальності за створіння та «Часу створіння», яка відбулася 20 вересня. Під час цього науково-практичного заходу проф. Маркус Фогт, директор Інституту соціальної етики Мюнхенського університету, висвітлив біблійно-богословські та етичні основи відповідальності за створіння, торкнувся питання церковно-екологічного вчення, наголосив на значенні християнської духовності, а також суспільно-політичної ролі християн та Церков у справі охорони створеного Богом світу – природи.

Отець Георгіос Базіудіс, доктор, священик Грецької Православної Церкви та представник Спілки Християнських Церков (ASK) Німеччини, розповів про історію виникнення, мету та основні завдання Дня молитви за збереження створіння і «Часу створіння», а також про основні екологічні ініціативи Православної Церкви.

Монсеньйор Оскар Апарічіо Чеспендес, голова Єпископської Конференції Болівії, розповів про старання Церкви, яку він очолює, для захисту та збереження створіння, а також докладніше розповів про Пастирський лист єпископату Болівії на тему довкілля і людського розвитку під назвою: «Створіння – життєдайний дар Божий».

Доктор Володимир Шеремета представив учасникам конференції основні екологічні ініціативи Української Греко-Католицької Церкви для збереження створіння, акцентуючи на відзначенні Дня Бога-Творця та «Часу створіння». Розповівши про основні молитовні, освітньо-виховні та практичні екологічні заходи, доповідач загострив увагу присутніх на тому, що всі вони відбуваються у трикутнику, який визначає життя Церкви – це проповідь Божого спасенного Слова, літургійно-сакраментальне життя та дияконія. Кожна із сторін цієї фундаментальної церковної геометричної фігури має свої властиві екологічні імплікації, які дозволяють Церкві більш цілісно та системно виконувати свою місію, суттєвим елементом якої є збереження створіння в контексті сучасної екологічної кризи, наголосив очільник Бюро з питань екології УГКЦ.

На запрошення Людвіга Куна, керівника Відділу зовнішніх відносин єпархії Тріра, проф. Шеремета ознайомився з ключовими місцевими екологічними ініціативами, зокрема проектом «Energiebewu?t», а також на власні очі побачив здійснення цього проекту на парафіяльному рівні, відвідавши одну з церковних громад, де відбулася відповідна презентація, організована парафіяльним відповідальним з питань екології.

21 вересня відбулася конференція «Сталий розвиток та справедливість – у пошуку нової концепції глобального розвитку», учасники якої ознайомилися з питаннями екологічної освіти на базі засобів масової інформації, органічного землеробства та «зеленого» виробництва, зустрілися з кандидатами від різних партій на парламентські вибори. Увазі присутніх були також презентовані практичні можливості підвищення енергоефективності та розвитку відновлювальних джерел енергії на прикладі місцевого комунального підприємства.

Довідка: Час створіння – це час від 1/14 вересня до 4/17 жовтня, в якому Всесвітня Рада Церков та Рада Єпископських Конференцій Європи рекомендують своїм вірним, душпастирям та ієрархії звертати особливу увагу на питання відповідальності за створіння в основних вимірах життєдіяльності Церкви та, відповідно, здійснювати різноманітні молитовні, освітньо-виховні та практичні заходи для збереження створеного Богом світу.

Бюро УГКЦ з питань екології

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.